Foto af SpaceX hos Unsplash

Ukraine har adgang til en masse raketteknologi, og det er blandt andet den teknologi, som projektet udnytter. 

Den ukrainske iværksætter Max Palyakov har planer om at sende en raket ud i rummet med en last på et ton fra Vandenberg Air Force Base i Californien. Raketten er 29 meter høj og vil placere en satellit i kredsløb om jorden. Palyakov er fra Dnipro, og hans projekt i hans virksomhed Firefly koster hele 150 millioner dollars og er kun overgået af Elon Musk. 

Projektet bliver beskrevet i en længere artikel hos Bloomberg, og mediet skriver, at han har ansat hele 300 personer i USA og 4.000 personer i Ukraine for at føre drømmen ud i livet og at skabe mulighed for rum-levering af varer.

”Hvis han kan slutte sig til SpaceX og Rocket Lab i regelmæssigt at sende satellitter i kredsløb, vil de yderligere hundrede millioner dollars have været det værd. Firefly’s værdi ville næsten helt sikkert skyde i milliarder,” lyder det fra en ekspert til Bloomberg. 

”Selv efter alle disse år og mange fremskridt inden for raketvidenskab ved ukrainerne stadig, hvordan man bygger nogle kritiske raketkomponenter bedre end nogen anden. Firefly har også planer om en større raket kaldet Beta såvel som for sine egne satellitter, fremdrivningssystemer, et genanvendeligt rumplan og en månelanding,” skriver Bloomberg.

Ukraine har stor viden

Det er faktisk slet ikke så mærkeligt, at Palyakov trækker på viden fra sit hjemland Ukraine i projektet. Ukraine var under Sovjetunionen hjemsted til en stor rum- og våbenproduktion, og den teknologi er stadig god og attraktiv for mange lande. For nyligt har Tyrkiet for eksempel også valgt at købe motorer fra den ukrainske virksomhed Ivchenko-Progress i Zaporizhia, som skal bruges i Tyrkiets missiler. De har en rækkevidde på 1.000 kilometer. 

“Vi laver AI-35 til tyrkerne – dette er til en krydstogtsmissil,” siger Igor Kravchenko, der er leder produktionen i virksomheden, ifølge UBN

Ifølge Defense World har Ukraine og Tyrkiet planer om et øget samarbejde, hvor Tyrkiet får adgang til Ukraines raketeknologi. 

“Motorteknologisamarbejde mellem Sortehavets naboer Tyrkiet og Ukraine kan blive til en længerevarende forretningsaftale, der involverer flyproduktion og teknologioverførsel. Det er tyrkiske embedsmænd og analytikere enige om,” lyder det i artiklen. 

Yderligere teknologi snart klar

Den ukrainske virksomhed Artem Holding er, ifølge mediet Xinhua, færdige med at udvikle et nyt missil, som er designet til at ramme blandt andet tanks og pansrede køretøjer. Det nye missile skal både bruges i den ukrainske hær og eksporteres, skriver mediet. 

På konferencen Doing Space In UA er det kommet frem, at den ukrainske virksomhed Pivdenmash er ved at bygge motorer til raketter til NASA’s Antares Project og til European Space Agency’s Vega-raket. 

“Antares Stage 1 Core Structure blev udviklet af Pivdenne SDO og fremstillet af Pivdenmash i samarbejde med ukrainske virksomheder som Hartron-ARKOS (Kharkiv), Kyivprylad (Kyiv), Hartron-Yukom (Zaporizhia), CHeZaRa, Rapid (Chernihiv) og andre,” lyder det fra Volodimir Yelchenko, der er Ukraines ambassadør i USA, efter en succesfuld test