Foto: Emil Filtenborg.

Den blot 24-årige ukrainer Aleksij Novikov har vundet titlen som verdens stærkeste mand 2020 som den yngste siden 1984.

Det er måske ikke en sport, som de fleste kender til, men ukraineren Aleksij Novikov vandt i weekenden konkurrencen om at blive verdens stærkeste mand. Det involverede blandt andet at løfte vægte over 1000 pund og kaste med tyve kilo tunge tønder.

Aleksij Novikov er den tredje ukrainer, der vinder turneringen The World’s Strongest Man, som i år blev afholdt i Florida. Han er det sidste skud på stammen i en lang række af vægtløftere fra regionen, som har klaret sig helt til tops.

I videoen herunder er der billeder og video fra turneringen, hvor du kan se nogle af de imponerende øvelser, deltagerne måtte igennem undervejs.

Lang tradition

I Ukraine og Sovjetunionen før 1991 har der altid været to sportsgrene, som de har haft særligt god fod på: Skak og vægtløftning. Faktisk blev de fleste verdensrekorder mellem 1960 og 1990 indenfor vægtløftning sat af folk fra Sovjetunionen.

Russeren Alekseyev, hviderusseren Taranenko og ukraineren Zhabotinskiy var alle nogle af de bedste indenfor vægtløftning i deres storhedstid og blev behandlet som rockstjerner på tværs af Sovjetunionen.

I dag er sporten ikke ligeså stor i Ukraine, men bodybuilding er stadigvæk en fast del af hverdagen for mange ukrainere, og flere steder kan man finde træningsudstyr til fri afbenyttelse rundt omkring i for eksempel hovedstaden Kyiv.