Foto af Jason Wong hos Unsplash

Ukraine vil undersøge rygter om, at der skulle være rester fra en russisk raket. 

Flystyrtet onsdag, der kostede 176 mennesker livet, skal undersøges for et muligt raketangreb. Sådan lyder det fra Oleksij Danilov, der er formand for ukraines nationale sikkerhedsråd, ifølge Reuters. Han oplyser også, at Ukraine også vil undersøge muligheden for en kollision og en eksplosion ombord som følge af en terrorhandling.

Tidligere på dagen oplyste Iran, at flyet, der styrtede ned kort efter afgangen fra Imam Khomeini Lufthavn nær den iranske hovedstad Teheran, gik i brand og forsøgte at vende om, før det styrtede ned. 

Det vil ukrainerne, som tidligere på dagen meldte ud, at de har sendt et hold af eksperter og repræsentanter til Iran, undersøge nærmere. Der har på de sociale medier været rygter om, at der er rester fra en russisk raket ved ulykkesstedet, og det har skabt en del spekulationer. BBC skriver, at Iran er kendt for at bruge russiske missilsystemer.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har tidligere på dagen slået fast, at Ukraine vil komme frem til sandheden, skriver Ritzau, mens han opfordrer til ikke at drage forhastede konklusioner. 

Canada vil også have svar

Det er ikke kun Ukraine, der aktivt forsøger at finde svar på, hvad der skete med Ukraine International Airlines-flyet, som havde 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere ombord.

Canada har også krævet at være en del af opklaringsarbejdet. Især det faktum, at flyet blot var tre år gammelt og lige havde gennemgået et rutinecheck gør ifølge flere iagttagere, at der er behov undersøgelser. 

En ekspert som BBC har snakket med finder det usandsynligt, at styrket skyldes en motorfejl, som det ellers først blev meldt ud, da den type fly er i stand til at fortsætte med at flyve på trods af en motorfejl. 

Iran oplyser, at de har fundet flyets sorte bokse, men at de ikke vil udlevere dem til hverken USA eller flyproducenten. Til gengæld vil Iran samarbejde med Ukraine.