Foto af Rock Staar hos Unsplash

IMF er utilfreds med, at Ukraine nu vil subsidiere gaspriserne igen. Det er endnu for tidligt at sige, hvilke konsekvenser det kan få for samarbejdet med IMF. 

Den ukrainske regering har besluttet at sænke gaspriserne i Ukraine med 30 procent fra den første februar for at beskytte forbrugerne mod de højeste gaspriser set over de sidste to år. Det siger den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij på præsidentens hjemmeside.

Det kan give problemer med den Internationale Valutafond, IMF, som kræver, at Ukraine stopper med at subsidiere diverse varer og i stedet følger priserne på verdensmarkedet. Ifølge Ukraines regering er der ikke meget at gøre – gaspriserne skal ned. 

”Vi havde et konstruktivt møde med IMF om gaspriser. Vores regerings holdning: gasmarkedet i Ukraine skal fungere. Desværre fortsætter nogle markedsaktører med at misbruge den position, som ukrainere lider under,” skrev den ukrainske premierminister Denis Sjmygal torsdag på Telegram uden at nævne hvilke markedsaktører. 

”De (IMF, red.) er bekymrede over, at vi reviderer nogle af vores tidligere forpligtelser… (der er ingen grund til) at sige, at vi allerede har gjort noget meget dårligt,” lyder det fra fungerende energiminister Yuriy Vitrenko og finansminister Serhiy Marchenko, ifølge UBN

Gas-sektoren fungerede ellers godt

Den ukrainske regering vil altså sænke gaspriserne med 30 procent for at beskytte forbrugerne, mens IMF vi have, at Ukraine følger verdensmarkederne. Det ukrainske nyhedsbureau Unian har i en længere analyse beskrevet situationen med gassen i Ukraine, og mediet har ellers rost sektoren, som har været i stand til at tage vare på sig selv. 

“Den vigtigste begivenhed det sidste år for vores land var lanceringen af et konkurrencedygtigt gasmarked for befolkningen den 1. august. Fra den dag er gasprisen for husholdningsforbrugere ikke fastsat af regeringen, som den var før, men er dannet baseret på balancen mellem udbud og efterspørgsel,” skrev Unian og peger på, at det netop er den balance mellem udbud og efterspørgsel, som regeringen nu vil pille ved. 

Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, mener, at det vil være en dårlig idé for Ukraine at pille ved markedskræfterne på gas-markedet. Det kan godt være, at priserne er lidt høje lige nu, men det kaster også positive ting af sig, forklarer han ifølge UBN. 

”Overgangen til markedsbaseret gasprisfastsættelse i Ukraine har givet enorme gevinster i de senere år. Det har hjulpet med at nedbringe gasforbruget fra plus 70 bcm til mindre end 30 bcm, hvilket reducerer energimportregningen fra 12 milliarder og skærer også det kvasi-fiskale underskud med 4-5 procent af BNP i betragtning af de enorme subsidier, der tidligere blev givet til Naftogaz. Det har også skåret en enorm mængde transplantat fra systemet. Skøn havde antydet, at ukrainske eliter måske skummede tre milliarder dollars om året fra gasforretningen,” skrev Ash og gav udtryk for, at IMF ikke vil være tilfredse med regerings planer om at sænke prisen på gas. 

IMF vil ikke være tilfredse

Den ukrainske regerings beslutning om at sænke gaspriserne kommer efter, at der har været demonstrationer i otte regioner i Ukriane over de højere gaspriser, som kommer efter koldt vejr og generelt høje priser i Europa. Ifølge regeringen forsøger nogle private aktører at presse priserne op, og det er derfor, at prisen hæves.

Ash er af en anden opfattelse. Han mener, at den statslige virksomhed Naftogaz forsøger at vinde markedsdele ved at sænke gaspriserne med politisk hjælp. 

”Zelenskij-teamet vil hævde, at dette ikke er rettet mod en væsentlig vending i den markedsbaserede energiprissætning, men at det er en reaktion på oligopolprissætning fra nogle få dårlige aktører i branchen. Naftogaz ser ud til at ville sælge gas til forbrugerne til UAH7 pr. KWh, mens andre operatører sælger til priser tættere på UAH11-12 pr. KWh. Naftogaz kan gøre dette, da virksomheden købte gas billigt til lager og forsøger at tage markedsandele,” forklarer Ash.

Umiddelbart kan det virke til, at det blot handler om gaspriser, men på grund af IMF er der meget mere på spil. I 2020 indgik Ukraine en aftale med IMF om et fem milliarder dollar stort lån, som skulle stabilisere den ukrainske økonomi gennem corona-krisen. IMF mangler stadig at udbetale 2,9 milliarder dollars, og de penge har ladet vente på sig, da IMF har været utilfreds med antikorruptionsarbejdet i landet og manglende reformer.  

På trods af overensstemmelserne mellem Ukraine og IMF over prisen på gas, så er de to parter ved at komme nærmere hinanden og har genoptaget dialogen.