Foto: Emil Filtenborg.

Ukraines ministerkabinet har besluttet sig for at regulere energipriserne – vel at mærke priserne på elektricitet.

Det er ikke sikkert, at det falder i god jord blandt de internationale samarbejdspartnere, men ikke desto mindre har det Ukrainske ministerkabinet besluttet sig for, at prisen på elektricitet skal reguleres fremover.

Elprisen er selvfølgelig yderst relevant for virksomheder i Ukraine, men den har også en stor indflydelse på livet i hjemmene. Det er særligt her, reguleringen vil være direkte relevant, fordi meget af reguleringen er henvendt til de familier eller personer, som varmer deres lejligheder op med el.

Prisen på elektricitet er blevet taget med på listen over “socialt vigtige” varer, som skal statsreguleres. Det er en beslutning, der blev truffet i dag to uger efter, at selvsamme gruppe besluttede sig for at regulere priserne på gas.

Det er ikke bare gas

Den ukrainske regering besluttede for to uger siden at sænke gaspriserne i Ukraine med 30 procent fra i dag for at beskytte forbrugerne mod de højeste gaspriser set over de sidste to år.

Den Internationale Valutafond (IMF) var ikke synderligt begejstrede for beslutningen, idet de kræver, at Ukraine følger verdensmarkedet, når sådan noget som gas – og for den sags skyld elektricitet – skal prissættes.

”Vi havde et konstruktivt møde med IMF om gaspriser. Vores regerings holdning: gasmarkedet i Ukraine skal fungere. Desværre fortsætter nogle markedsaktører med at misbruge den position, som ukrainere lider under,” skrev den ukrainske premierminister Denis Sjmygal dengang på Telegram uden at nævne hvilke markedsaktører.