Foto af Ricardo Gomez Angel hos Unsplash

Landbruget skal være en del af strategien for at økonomien kan komme sig igen efter corona-krisen, lyder det fra økonomiminister. 

Det er vigtigt at få sparket gang i økonomien igen, og den ukrainske økonomiminister Igor Petrashko mener, at det skal gøres ved at støtte landbruget. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Han forklarer blandt andet, at landbruget i Ukraine har problemer med vanding, da de stadig bruger gamle systemer fra Sovjet-tiden. 

Det skal der laves om på, og derudover vil han give garantier til landbruget for at imødekomme fremtidens udfordringer. Det er dog stadig usikkert, hvad præcist der kommer ud af ministerens ønsker. 

“Forsikring er vigtig for landmænd, især midt i klimaforandringerne med tørke. Vi har ikke sådan en ordning nu, så vi vil tilbyde den. Jeg er sikker på, at parlamentet vil støtte os i lanceringen af et værktøj, der giver landmændene mulighed for at styre deres risici,” sagde Petrashko.

Ukraines landbrug klarer sig godt

Sidste år havde Ukraine en rekordstor høst, mens i år har været mere udfordret af tørke i foråret, som dog er blevet afløst af en regnfuld sommer. I år regnes høsten med at blive på omkring 70 millioner tons, hvilket er lidt mindre end de 75 millioner tons sidste år. Det skriver Ukraine Business NewsUkraine er også blevet en større og større eksportør af landbrugsvarer gennem de sidste år, hvor landet også i 2019 voksede til at blive den anden største eksportør af økologiske fødevarer til EU – kun overgået af Kina. 

Kernel, der er ukrainske største eksportør af korn, har også øget eksporten med 30 procent i dette marketingsår til 7,9 millioner tons. Dog kan Ukraine få meget mere ud af jorden, hvis vandingssystemerne forbedres, lyder det fra økonomiministeren, der tror på, at Ukraine kan få 8-10 millioner tons mere ud af produktionen om året. 

For at få det maksimale ud af landbruget har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij tænkt sig at oprette et ministerium for landbrug. I dag hører landbruget ellers under økonomiministeriet. 

Skal begynde at forarbejdede fødevarer

Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal er det vigtigt, at Ukraine tager skridtet væk fra at være et land, der blot sælger landbrugsafgrøder såsom korn og majs. I stedet skal landet til at forarbejde egne fødevarer, før de eksporteres for at øge værdien. 

“Økonomiministeriet har allerede fået til opgave at gennemgå statsstøtte programmer for 2021 og udvikle en mekanisme til at forsikre landmændene og dermed give mulighed for at give visse garantier og tillid. Beslutninger er i øjeblikket ved at blive udarbejdet, så vi næste år har en effektiv mekanisme til at beskytte industrien,” sagde Sjmygal, da han for nyligt var ude og besøge landbrug. 

“Vægten bør lægges på dette (at hjælpe landmænd med at kunne forarbejde fødevarer, red.), fordi det er investering i merværdi, hvilket betyder en stigning i overskuddet for landmænd og statens indtægter. I de kommende år håber jeg, at den relevante finansiering vil blive øget,” sagde Sjmygal, der tror på, at store fremskridt kan laves på få år. 

For nyligt har Potato Agro besluttet at bygge Ukraine første forarbejdningsanlæg til pommes frites, og det er flere af sådanne tiltag, som premierministeren gerne snart ser staten støtte.