Foto af Sebastian Pena Lambarri hos Unsplash

Forhandlingerne åbner næste år, og Ukraine vil gerne have ændret aftalen, så de også kan eksportere medicin og fisk til EU. 

EU og Ukraine starter efter planen genforhandlinger af associeringsaftalen mellem parterne i 2021, og Ukraine har allerede givet udtryk for, at de meget gerne vil genforhandle aftalen, så Ukraine kan komme til at sælge flere produkter til EU. Nu fortæller Olga Stefanishyna, der er viceminister for European & Euro-Atlantic Integration i Ukraine, at det især handler om muligheden for at eksportere fisk og medicin. 

“Vi mener, at under hensyntagen til de konsultationer, vi har gennemført med forretningsaftaler og tidligere aftaler med EU, vil vi være i stand til at give ukrainske producenter bredere adgang til de 500 millioner personer EU-markedet,” siger hun. 

“I dag er lægemiddelmarkedet et af de aktive markeder, som vi vil medtage i den fornyede aftale… Tilsvarende markedet for fisk og skaldyr, som ikke er dækket af aftalemulighederne,” siger hun ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform

Allerede en række aftaler på plads

Associeringsaftalen med EU blev underskrevet i 2014 og trådte i kraft i 2017, hvor den etablerede en politisk og økonomisk forbindelse mellem EU og Ukraine. Blandt andet sagde parterne ja til at samarbejde på en række økonomiske områder, hvor Ukraine blandt andet fik visa-fri rejse ind i EU. Ukraine lovede økonomiske, juridiske og finansielle reformer til gengæld. Aftalen blev underskrevet i perioden, hvor den daværende præsident Viktor Janukovitj blev fjernet fra magten ved Maidan Revolutionen. 

Stefanishyna siger videre til Ukrinform, at Ukraine og EU allerede har en form for forhåndsaftale, som giver Ukraine muligheder for at eksportere flere varer til EU. 

“Vi blev især enige om at underskrive ACCA på nogle typer værdi-tilvækstprodukter, nemlig lavspændingsudstyr, elektromagnetisk udstyr, maskiner og mekanismer,” siger hun, og tilføjer, at produkter, der falder inden for de tre kategorier, vil få adgang til EU-markedet. 

Ukraine vil have en plan for EU-medlemskab

EU har endnu ikke kommenteret på forhandlingerne om associeringsaftalen med Ukraine, og det er derfor endnu uvist, hvad EU vil spille ud med. I Ukraine lægger en række politikere pres på EU for større integration, og den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij taler om, at EU snart skal gøre det klart, hvad Ukraine skal gøre for at få medlemsskab. 

“Associeringsaftalen, der blev underskrevet for seks år siden, er fortsat et skelsættende dokument for begge parter… Der er stadig betydelig plads til vækst. Ukraine vokser selv. Vores virksomheder bliver mere attraktive internationalt. De er klar til at spille en meget større rolle i Europa. Vi har delt vores vision for en opdateret associeringsaftale med vores europæiske partnere,” skrev præsidenten tidligere på året i et indlæg hos Atlantic Council.

“Jeg har altid fastholdt, at ukrainere ikke bør betvivle visdommen i deres europæiske valg. Vi er ambitiøse, men vi er under ingen illusioner. Det er indlysende, at det er umuligt at opnå EU-medlemskab i morgen. Vi mener dog, at målet om et eventuelt EU-medlemskab for Ukraine forbliver både logisk og realistisk… Det, vi ønsker, er en klar plan, der er udarbejdet sammen med vores europæiske partnere, der giver en trinvis vejledning til, hvordan dette kan ske hurtigst muligt,” skrev han.