Foto af Martin Krchnacek hos Unsplash

Her håber Ukraine, at landet kan få lov til at eksportere mere til EU, da det er den måde, at landet skal vokse på. 

Tidligere har de ukrainske politikere meldt ud, at associeringsaftalen med EU skal genforhandles i starten af 2021, og der har politikerne store ambitioner. Taras Kachka, der er viceminister for økonomisk udvikling handel og landbrug, siger i denne uge til Unian, at det er Ukraines forventning, at landet kommer til at kunne eksportere mere til EU. 

“Revisionen af vilkårene og betingelserne i associeringsaftalen er ikke bare et ønske om at tilføje nogle ønsker fra vores side. Det er faktisk et ønske om at gøre samarbejdet med EU mere intensivt,” sagde Kackha.

Han slår også fast, at en udvidning af associeringsaftalen er nødvendig for Ukraine. Det viser den seneste tid, hvor corona-krisen har fået samhandlen med EU til at falde meget kraftigere end til andre lande. Ifølge viceministeren har det været Kina, der har holdt Ukraines eksport oppe, og det burde ikke være sådan, lyder det fra Kackha. 

Ønsket om ændringer er ikke noget nyt

Associeringsaftalen med EU blev underskrevet i 2014 og trådte i kraft i 2017, hvor den etablerede en politisk og økonomisk forbindelse mellem EU og Ukraine. Blandt andet sagde parterne ja til at samarbejde på en række økonomiske områder, hvor Ukraine blandt andet fik visa-fri rejse ind i EU. Ukraine lovede økonomiske, juridiske og finansielle reformer. 

Aftalen blev underskrevet i Ukraines turbulente periode, hvor den daværende præsident Viktor Janukovitj blev fjernet ved Maidan Revolutionen efter, at han i første omgang ville indgå en aftale med Rusland. I dag vil en stor del af Ukraines politikere gerne have EU-medlemskab, og de presser på for ændringer af associeringsaftalen.

Det har Olga Stefanisjina, der er Ukraines viceminister for europæisk og EURO-Atlantisk samarbejde, blandt andet slået fast. 

“På den anden side er vi allerede vokset ud af mængden af handel og adgang til EU-markederne, som blev fastlagt i dette dokument. Vores holdning blev forstærket af den forretningsposition, som vi konstant er i dialog med. Vores ambitioner inkluderer muligheden for at revidere aftalen om alle typer varer og tjenester samt udvide deres liste og medtage nye emner, der ikke tidligere er blevet forhandlet om,” sagde hun ifølge det ukrainske medie Interfax-Ukraine i november. 

EU vil beskytte det indre marked

Hun vil gerne have, at en række kvoter for handlen med EU enten bliver sat op betydeligt eller bliver helt fjernet. For selv om Ukraine og EU har indgået et samarbejde, så er der stadig restriktioner for, hvad Ukraine kan eksportere til EU. Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal slået fast, at Ukraine først kan komme til at udvikle sig som land, når Ukraine er i stand til at forarbejde varer og ikke kun sælge råvarer. 

Her har han blandt andet peget på, at Ukraines landbrugssektor klarer sig godt, men at Ukraine skal til at sælge forarbejdede fødevarer for at øge værdien af eksporten. Det er svært i den nuværende aftale med EU, mener han, og det påpeger Stefanisjina også. 

Hun siger til mediet, at Ukraine både forventer nemmere adgang til EU’s marked på fødevareområdet, men også vedrørende handel med produkterne fra det metallurgiske område af økonomien. 

“Dette er et komplekst spørgsmål. Det europæiske marked er interesseret i at maksimere dets beskyttelse, men der vil være forhandlinger,” siger hun og peger på, at der også er behov for at Ukraine og EU samarbejder mere i udviklingen af små- og mellemstore virksomheder i Ukraine.