Foto: Emil Filtenborg

Det har længe været planen, at Ukraine vil opgradere sine veje og bygge flere broer. I et nyt indlæg hos Atlantic Council kalder lederen af Ukraines agentur for veje det altafgørende for landet, at den nye plan lykkes. 

Ukraine er hårdt ramt af corona-krisen. Mange har mistet deres job, og flere virksomheder har måttet lukke eller vinke farvel til deres mål for 2020, mens det endnu er usikkert, om krisen også vil påvirke 2021. På en nylig pressekonference slog den Ukraine præsident Volodimir Zelenskij fast, at Ukraine skal bygge flere nye veje og broer, fordi det er en måde at gøre Ukraine mere attraktive på for udlandet og skabe nye jobs. 

“Der er planlagt et stor program, hvor jeg forsøger at skaffe yderligere tre milliarder dollar til, og det er mit ansvar,” sagde præsidenten, der specielt lagde vægt på, at Ukraines broer, som er afgørende for infrastrukturen, har brug for en overhaling.

Oleksandr Kubrakov, som er leder af Ukravtodor – Ukraines agentur for veje – afslører i et indlæg hos Atlantic Council flere detaljer om regeringens planer, som skal revolutionere Ukraine. Planen er inspireret af den tidligere amerikanske præsident Dwight Eisenhowers store infrastrukturprojekt, der blev sat i gang i 1956. 

“Coronavirus-krisen har skabt store udfordringer for den globale økonomi, og Ukraine er ikke nogen undtagelse. Uanset hvad så er det mest ambitiøse konstruktion-foretagende i det selvstændige Ukraines historie så aldeles på sporet,” skriver Kubrakov. 

Vejene får en overhaling

Planen strækker sig over de næste tre til fire år. Det er regeringens plan at forbedre 24.000 kilometer af landets større motorveje, der binder landets byer sammen. Det er op til halvdelen af alle veje i Ukraine. 

“Hvis det lykkes, så vil det skabe hundredetusinde af jobs, give energi til den ukrainske økonomi og bringe hele landet tættere sammen,” skriver Kubrakov, der regner med, at forbedringen af den ukrainske infrastruktur vil give bedre økonomisk integrering i landet, større industriel produktion og mere turisme i landet. 

Ifølge Kubrakov skal de første 4.000 kilometer veje være færdige ved udgangen af 2020. Det er også planen, at der skal laves flere lokale veje, som ikke er med i den oprindelige plan, men det skal regionerne og kommunerne selv betale for, lyder det fra Kubrakov. Det er usikkert, om det vil ske, og Kubrakov lægger heller ikke skjul på, at det hele planen bliver en svær opgave for agenturet, der stammer fra Sovjetunionen og stadig kæmper med ineffektivitet og korruption. 

“Tidligere forsøg på at genopbygge den ukrainske infrastruktur har vist sig at være sløv i bedste fald og er ofte spoleret af korruption og ineffektivitet,” skriver Kubrakov, der påpeger, at 95 procent af Ukraines veje har brug for forbedringer, at flere steder ikke har været repareret siden 1990erne. 

Store problemer med korruption

Kubrakov har ret i, at Ukraine har en lang historie med store korruptionssager i infrastrukturen. Mange ukrainere peger også blot ned på de dårlige veje, når de vil forklare landets problemer med korruption. Ukraine rangerede ifølge Transparency International som nummer 126 ud af 180 lande i 2019 på listen over korruption. Ukraine fik en samlet score på 30 procent, hvor det gælder om at have et så højt tal som muligt. Danmark havde til sammenligning en score på 87 procent i 2019. 

Ukraine har dog forbedret sig i de sidste år, som det kan ses nedenfor. Her ser vi udviklingen i den samlede score for Ukraine hos Transparency International fra 2010 og frem til 2019, ifølge Tradingeconomics

Ifølge Center for Economic Strategy Studies er Ukraine ikke særlig effektive, når det kommer til at reparere veje. Her bruger Slovakiet for eksempel pengene til vedligeholdelse af deres veje 2-2,5 gange mere effektivt end i Ukraine. Derudover bruger Ukraine årligt kun 15 procent af det beløb, som Ukraines veje har brug for. 

Det ukrainske medie 112 skriver, at det koster 80-110 millioner UAH – omkring 28 millioner kroner – at bygge en kilometer vej i Ukraine, og at Ukraine simpelthen ikke har pengene i budgettet til at bygge nye veje eller vedligeholde de eksisterende. Det er netop det, som den nye plan for regeringen vil gøre noget ved. 

Foto: Emil Filtenborg

Broerne får også en overhaling

Kubrakov og regeringen i Ukraine er langt fra de første til at forsøge at gøre noget ved landets veje, men regeringens budget er stort, hvilket blandt andet er gjort muligt af et tiltag af den tidligere regering i 2018. Dengang blev der etableret en fond med midler til infrastrukturen, som kommer gennem skatter på brændstof og salg af nye biler. 

Ifølge Kubrakov giver det Ukraine hele 3,7 milliarder dollar – omkring 25 milliarder kroner – til at lave veje for i den nye plan. Derudover regner den ukrainske præsident med at finde yderligere milliarder. Det kan derfor godt være, at Ukraine stadig vil være ineffektive i deres renovering og udbygning af vejnettet, men der vil være flere penge at tage af. 

Flere af de penge skal også gå til broer, hvor der blandt andet arbejdes på at færdiggøre broen mellem Dnipro-floden og Zaporizhia, som har stået på i mange år. Broen er for mange ukrainere et symbol på korruptionen i landet, da den aldrig bliver færdig. 

“På samme tid er ‘The Great Construction Program’ en perfekt mulighed for Ukraine til at give den corona-svækkede nationale økonomi et kærkomment boost. Baseret på erfaringer i andre lande betaler det sig at investere i store infrastrukturprojekter. Pandemien vil forsvinde, men Ukraines nyrenoverede veje vil blive,” skriver Kubrakov.