Foto af Curioso Photography hos Unsplash

Zelenskij har sat sig på Bidens hold i kampen mellem kinesiske og amerikanske interesse vedrørende jetmotorfirmaet Motor Sich.

Præsident Volodimir Zelenskij er blevet tvunget til at vælge mellem Kina og USA i en prekær sag om opkøbet af en ukrainsk jetmotorvirksomhed. Det har han, langt henad vejen, gjort nu med flere nedslag i weekenden.

Søndag afbrød agenter fra SBU et møde mellem kinesiske og ukrainske investorer, der hævder ejerskab over virksomheden. To dage før det, i fredags, sanktionerede Zelenskij fire kinesiske selskaber involveret i opkøbet. Det skriver Ukraine Business News.

SBU har længe forsøgt at afbryde opkøbet af den ukrainske virksomhed, fordi motorerne kan bruges i militærfartøjer der i sidste ende kan blive solgt til Rusland, som Ukraine som bekendt er i en proxykrig med.

Sure kinesere

Det er klart at alt, der kaster grus i maskineriet i forhold til opkøbet, er i tråd med USA’s ønsker og et tab for Kina. Derfor har et af de vigtigste kinesiske selskaber i opkøbet, Skyrizon, også kritiseret sanktionerne i grove vendinger.

”[Ukraines] handlinger er et barbarisk røveri og et alvorligt angreb på rettigheder og interesser for kinesiske selskaber, der opererer i udlandet. Det er en hidtil uset mangel på respekt for principperne og reglerne for international handel,” sagde Skyrizon lørdag.

Skyrizon, der har tætte bånd til den kinesiske regering, fortsætter desuden med at føre en 3,5 milliarder dollar retssag imod Ukraine. Det er en prekær situation for Ukraine, da Kina er en af deres vigtigste handelspartnere.

Sagen kort

Ukraine er fanget som en lus imellem to negle, fordi Kina og USA begge to har stærke interesser i et ukrainsk selskab. Virksomheden, Motor Sich, er en af verdens ledende indenfor jetmotorer, og den leverede tidligere primært motorer til Rusland.

Det blev dog delvist stoppet, da krigen brød ud mellem Ukraine og russiske-støttede separatister i Donbas-regionen i 2014 og den efterfølgende russiske annektering af Krim-halvøen. Det kastede Motor Sich ud i en krise.

For hvem skulle nu købe virksomhedernes motorer? I 2017 kom der en redningsplanke, da den kinesiske virksomhed Skyrizon Aircraft Holdings Limited opkøbte 41 procent af virksomheden og senere fik majoriteten. Men så gik der politik i opkøbet.