Foto af Jason Wong hos Unsplash

Selv om Iran siger, at de kom til at skyde flyet ned ved en fejl, så vil Ukraine endnu ikke tilslutte sig den forklaring. 

Iran tog tidligere på ugen skylden for nedskydningen af det ukrainske passagerfly PS752 nær Teherans lufthavn, der kostede 176 mennesker livet. Det har dog ikke fået de ukrainske efterforskere, der ankom til Iran i sidste uge, til at tage hjem endnu. De vil stadig undersøge, om Iran kan have skudt flyet ned med vilje. 

“Jeg vil gerne påpege, at selv om Iran indrømmer det faktum, at de skød flyet ned og erklærer, at det skete på grund af en tragisk fejl, så vil vi stadig fastslå, om det var en fejl eller med vilje,” sagde Andriy Yermak, der er en af den ukrainske præsidents rådgivere, ifølge mediet Unian. 

Yermak slår fast, at en mulig nedskydning af flyet var en af de oprindelige teorier, som ukrainerne indledte efterforskningen med.  

Nedskydningen skete kort efter, at Iran sendte flere missiler mod amerikanske luftbaser i Irak som et modsvar på det amerikanske droneangreb, der dræbte den iranske general Qassem Soleimani. Derfor var flere såsom den amerikanske præsident Donald Trump hurtigt ude og kalde flystyrtet for mistænkeligt. 

Overvejer møde i FN

Iran afviste i første omgang, at landet havde noget med flystyrtet at gøre og kaldte det i stedet for en teknisk- eller motorfejl. 

Den handling bliver af flere lande set som et iransk forsøg på at skjule sin indblanding i nedskydningen. Flere mener derfor, at Iran skal holdes ansvarlig, og de ukrainske myndigheder har også tidligere været ude og forlange erstatning til de pårørende, men landet vil gå endnu længere. 

Oleksiy Danilov, der er sekretær i det ukrainske råd for national sikkerhed og forsvar, oplyser, at Ukraine måske også vil have et møde i FN.

“Det (et møde, red) bliver overvejet. Vi skal først finde ud af, om vores fly blev angrebet med vilje eller ved en fejl. Vores reaktion afhænger af den konklusion,” siger Danilov til mediet censor.net. 

Det amerikanske medie New York Times har offentliggjort en video, der viser, hvordan to iranske missiler med 30 sekunders mellemrum rammer det ukrainske fly, som fortsatte med at flyve i nogle minutter, før det styrtede ned. 

Flyet havde 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere ombord. Den iranske præsident undskyldte tidligere på ugen.

“Mine tanker og bønner går til alle de sørgende familier,” skrev han på Twitter.