Arkivfoto: Emil Filtenborg

Ukraines præsident skrev tirsdag under på en fredsaftale for de besatte områder i Donbas.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har underskrevet den såkaldte Steinmeier-aftale, som udlægger en rute til fred i Donbas – det besatte område i Østukraine, hvor Donetsk og Lugansk ligger.

Som en del af aftalen skal Ukraine igen have kontrollen over grænsen til Rusland, og der skal holdes fair og demokratiske valg i de besatte områder. Udover det skal de russisk-sindede separatister nedlægge våbenene, for at aftalen opholdes.

Tilhængere af aftalen siger, at det giver Ukraine en bedre forhandlingsposition, da russerne også har skrevet under på den, hvilket giver mulighed for at lægge pres på Rusland via Tyskland og Frankrig, der er en del af Normandi-forhandlingerne – en sideløbende fredsproces.

Modstandere siger, at aftalen er en kapitulation til Rusland, fordi der i aftalen også er skrevet ind, at Donetsk og Lugansk får en art selvstyre.

Gammel aftale i stedet for nyt møde

Efter planen skulle landene i Normandi-formatet egentlig have været mødtes for at diskutere vejen til fred i det østlige Ukraine, men i stedet blev Steinmeieraftalen altså underskrevet. Hvis Steinmeier lyder velkendt, så kan det meget vel være, fordi aftalens ophavsmand er den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier.

Han kom på idéen til aftalen tilbage i 2016, da han var præsident i Tyskland.

Men selv om der kommer fred i Østukraine, så vil den skarpe læser have bemærket, at der ikke er skrevet et ord om Krim, som er besat af Rusland. Det er, fordi Krim ikke er en del af aftalen og altså fortsat vil være genstand for en bitter strid om grænsedragning.