Johan Høeg Hansen er relativt ny i Ukraine, men har allerede planer om at være idémand bag et par projekter. Han bor i Ukraine halvdelen af tiden.
44-årige Johan Høeg Hansen er for nyligt flyttet halvt til Ukraine, da han har fået en ukrainsk kæreste. Det vil sige, at han bor i Ukraine halvdelen af tiden og resten af tiden bruger han i Danmark. Han er begejstret over Ukraine på trods af de store forskelle, og han har allerede planer om at involvere sig som iværksætter.
“Jeg kan godt lide andre kulturer, og der er en anden kultur hernede. Det er et kæmpestort land, og jeg synes, at det er et dejligt land. Jeg er i gang med at lære russisk, så jeg bedre kan geberde mig hernede,” siger Johan Høeg Hansen, der tidligere har været udsendt som soldat i både Bosnien og Afghanistan.
Han stødte på sin fremtidige ukrainske kæreste, der er møbeldesigner, tilbage i februar, da han var i Ukraine. For nyligt har han valgt at flytte herned. Han har tre børn i Danmark, der bor i Vejle, og det er grunden til, at han kommer til at bruge halvdelen af tiden i Danmark.
Ifølge Dansk Statistik er antallet af ukrainere i Danmark stødt stigende, mens det er mere usikkert, hvor mange danskere der flytter den anden vej. Ifølge det danske udenrigsministerium er der registreret 102 danskere i Ukraine på danskerlisten, men der er et stort mørketal, da ikke alle registrerer sig. Facebook-gruppen “Danskere i Kyjiv, Kyiv, Kiev”, som er for danskere med fast tilknytning i Ukraine, har 181 medlemmer, men det faktiske antal af danskere bosat i Ukraine er usikkert.
Vil starte egen virksomhed
Det var kærligheden, der trak Johan Høeg Hansen til Ukraine, mens det for andre kan være et arbejde hos de mange danske og udenlandske virksomheder i landet. Johan Høeg Hansen, der bor i Kyiv, har også planer om at være iværksætter bag et par projekter i Ukraine, hvor han kan trække på sin erfaring. Han venter stadig på sit midlertidige opholdstilladelse i Ukraine, men derefter er han klar til at gå i gang.
Blandt andet vil han gerne sætte et projekt i gang om at træne sprængstofhunde, som han har erfaring med. Han tror, at der vil være et marked for private virksomheder, der gerne vil have sikret områder for sprængstof. Alt omkring projektet er ikke sat i sten, men Johan Høeg Hansen påtænker at kunne være idémanden bag oplæringen af en sprængstofhund – og potentielt flere – i Danmark, men det kan udvide sig til et større projekt.
“Det er en service, som jeg sammen med en kammerat i Danmark håber at kunne sætte i gang til private virksomheder, ambassader og andre. Det er ikke så meget for at tjene penge, men for at jeg har noget at lave. Jeg sætter stor pris på at hjælpe til,” siger han.

“Den store udfordring er at finde ud af, hvordan man sætter sådan et projekt i gang hernede. Det er en anden kultur, og der er nogen ting, som jeg skal have fundet ud af,” siger Johan Høeg Hansen, der også gerne vil hjælpe de mange veteraner i Ukraine, og derfor vil forsøge at finde en måde at få dem involveret på.
“Mange veteraner forsøger at finde en vej tilbage på arbejdsmarkedet. De kæmper for et normalt liv, og i Ukraine er der rigtig mange veteraner. Jeg kan sætte mig ind i, hvordan de har det, og måske kan jeg trække nogen ind på arbejdsmarkedet. Det er ikke et fuldtidsarbejde at være hundefører, men jeg ved, at det at arbejde med hunde har en positiv indvirkning på folk,” siger han.
Vil også forbedre ambulancerne
Johan Høeg Hansen har også arbejdet som medic i militæret. Før han flyttede til Ukraine var han godt klar over, at forskellen mellem rig og fattig er noget større her, end den er i Danmark. Ukraines BNP per indbygger er cirka 20.000 kroner, mens det tal er meget større i Danmark, hvor gennemsnittet er cirka 400.000 kroner per indbygger.
Det chokerede Johan Høeg Hansen at opleve, hvor dårlige ambulancerne i landet er. En af hans kærestes ansatte fik et ildebefindende og skulle på hospitalet, og her blev det tydeligt for ham, at Ukraine på nogle områder er et fattigt land.
“Som medic i forsvaret kan jeg sige, at det var tydeligt, at hun havde symptomer på en blodprop, men hun fik blot at vide, at hun var ok, og de kørte igen. Jeg var chokeret, og jeg fik hende til at tage på hospitalet alligevel, hvor det viste sig, at hun havde haft mindre blodpropper,” siger han.
“Jeg har en plan for et projekt om ambulancer også, men jeg kan ikke sige så meget lige nu. Jeg vil gerne hjælpe til i Ukraine, og det her er et af områderne, hvor jeg måske kan gøre noget godt,” siger Johan Høeg Hansen.