Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

USA har indført sanktioner imod oligarken og tidligere ejer af Privatbank, Ihor Kolomoiski, og Ukraine støtter dem.

Præsident Volodimir Zelenskij har annonceret, at han og den ukrainske regering støtter amerikanernes sanktioner imod oligarken Ihor Kolomoiskij. Det skriver nyhedsbureauet Interfax.

“I forhold til de amerikanske sanktioner imod de tidligere ejere af Privatbank støtter vi beslutningen,” sagde præsidenten i en video på sin Facebook-profil, hvor han også nævner flere andre oligarker, som han ikke mener skal have særbehandling.

Sanktionerne blev indført for små to uger siden. De involverer et indrejseforbud imod Ihor Kolomojskij og hans familie. Ifølge New York Times er grunden, at de er involveret i “betydelig korruption.”

Længe ventet

Ihor Kolomoiskij er mest kendt for tidligere at have ejet Privatbank. Banken blev taget fra ham efter anklager om svindel i milliardklassen. Men Kolomoiskij ejer blandt andet også tv-stationen 1+1.

1+1 er den kanal, som præsident Volodimir Zelenskijs tv-serie Folkets Tjener blev sendt på. TV-serien var affyringsrampen for hans kometkarriere i politik, og den har også givet navn til præsidentens parti.

Derfor frygtede mange, at Zelenskij var i lommen på Kolomoiskij. Særligt fordi Zelenskijs produktionsselskab fortsat sælger programmer til 1+1. Derfor har flere efterspurgt en klar stillingtagen til Kolomoiskij.

Mundhugges på Twitter

Økonomen Anders Åslund, der arbejder for det Atlantiske Råd, er en af de personer, der har været mest åbenmundede om at præsidenten burde tage afstand til oligarken. Han var for nyligt i et større skænderi på Twitter med præsidentens talsperson, Julia Mendel.

Julia Mendels svar på Åslunds tweet var et decideret personligt angreb, hvor hun anklagede ham for at være påvirket af disinformation. Hun insinuerede desuden, at Anders Åslunds kritik kom, fordi han var blevet fyret fra Ukrzalisnitsya.

“Hr Åslund, jeg er ret skuffet over at du er så påvirket af alt for gammel disinformationsnarrativer. Jeg håber du taler for analyser af høj kvalitet, og ikke bare fordi du er fornærmet over at blive fyret.”

Det kan måske virke ligegyldigt, at en økonom skændes med præsidentens talsperson, men diskussionen illustrerer den kløft, der har været mellem kommentariatet og den ukrainske regering, når snakken falder på Kolomoiskij.

Banklov

Det første skridt imod Kolomoiskij, som præsident Zelenskij tog, var på foranledning af IMF at vedtage en banklov, som gjorde det umuligt for oligarken at få Privatbank tilbage. Det er ellers Kolomoiskijs lån.

Bankloven blev i folkemunde kaldt anti-Kolomoiskij-loven, og den var først og fremmest et IMF krav. Den blev forsøgt blokkeret i parlamentet af parlamentarikere, der er loyale mod Kolomoiskij.

De lavede utallige ændringsforslag til loven, som alle skulle behandles. Det skabte en flaskehals i parlamentet, der betød at regeringen i lang tid dårligt kunne beskæftige sig med andet end at få bearbejdet ændringsforslagene.

Bankloven blev dog imidlertid vedtaget. Det samme gjorde landreformen, der skal gøre salg af landbrugsjord muligt. Også den lov blev af de samme parlamentarikere blokkeret på samme måde.