Foto af Kyrylo Kholopkin hos Unsplash

Den ukrainske stat har store ambitioner for godstransporten på landets Dnipro-flod, der langt fra bruger dets fulde potentiale. Parlamentet stemmer om ny lov i juli, men investeringerne finder allerede sted. 

Det ukrainske parlament skal stemme om en ny lov til juli, som skal øge godstransporten på de ukrainske floder betragteligt. Det forklarer den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii på Facebook. I Sovjet-tiden spillede de ukrainske floder en nøglerolle i transporten i landet, men siden selvstændigheden er det gået den forkerte vej, og det vil regeringen nu gøre noget ved, og flere virksomheder er allerede i gang. 

“Ved at acceptere 1182-1-D (loven, red.) om ‘Domestic Water Transport’ i den anden høring vil vi være i stand til at skåne vejene og spare på deres reparation. En million tons gods transporteret på floderne sparer omkring en milliard UAH over fire år på vejreparationer,” skriver ministeren på sin Facebook-profil.

“Loven vil gøre det muligt for at transportere 45 millioner tons gods på Dnipro om året. Sidste år blev næsten 12 millioner tons gods transporteret på Dnipro,” skriver Kriklii. 

 

Det vil spare på landets veje

De ukrainske veje er ofte hullede, og landet har store problemer med trafikpropper, hvor Kyiv for eksempel er i top 20 verden over, når det kommer til byer med lange ventetider i trafikken. Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur vil loven om fragten på landets floder kunne generere 500 millioner dollar om året i ekstra økonomiske aktivitet, skibsproduktion, skatter og via mindre slitage på landets veje, hvis den vedtages. 

Ministeriet regner med, at transporten på floden kan stige trefoldigt til 30 millioner tons i 2025 og senere til 45 millioner tons om året. Det skriver Ukraine Business News, og EU’s ambassadør Matti Maasikas har tidligere udtalt, at EU ser meget positivt på loven, da Ukraine kun bruger ti procent af potentialet på dets floder.

“De ukrainske flod-netværk har potentialet til at blive rygraden i et moderne transportsystem i Ukraine. Dog skal der reformer til, og vedtagelsen af den nye lov kan være det første skridt,” sagde Kriklii tidligere.

Virksomheder er allerede ved at udvide

En af de store fragtvirksomheder på landets floder er Nibulon, og virksomheden har også store planer. For nyligt har de inviet en ny terminal på Dnipro til godstransport. Det er et projekt til 23 millioner dollar i Dnipropetrovsk-regionen. Ved indvielsen gjorde direktøren det klart, at den nye port er god for alle, da den reducerer antallet af lastbiler på vejene. 

Virksomheden er ikke alene. Ifølge Ukraine Business News er Danube Shipping Company ved at rejse 200 millioner euro til at modernisere dens fragt og passagertransport på landets floder. Det kan ske med hjælp fra kinesiske investorer, der har udtrykt interesse. 

Mediet skriver også, at virksomheden Argentem Creek Partners LP, baseret i New York, vil investere 75 millioner dollar i en terminal nær Odesa til at øge den ukrainske fragt af korn på landets floder. På samme måde skriver mediet Angro Portal, at der skal bygges otte siloer med en samlet kapacitet på 117.000 tons med en mulig årlig fragt på 2,5 millioner ton, hvilket også er et skridt på vejen mod at øge godstransporten på landets floder. 

Ukraine Business News skriver, at i årets første fem måneder har de ukrainske havne på landets floder håndteret 11 procent mere gods end i samme periode sidste år. Eksporten var steget med 10 procent til 52 millioner tons, mens importen var steget med 12 procent til 10 millioner tons. Fragten af korn stod for 41 procent af den samlede fragt.