Foto af Nick Pampoukidis hos Unsplash

IMF-lånet er vigtigt for Ukraine, men slet ikke nok til at klare sig året ud, ifølge den ukrainske finansminister.

Det ser ud til, at det længe ventede IMF-lån er på plads efter, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij underskrev bank-loven, der var et krav fra den Internationale Valutafond. Lånet løber over 18 måneder på i alt cirka fem milliarder dollars – omkring 34 milliarder kroner – men det er ikke nok året ud, lyder det fra Ukraines finansminister.

“For nuværende har vi brug for at låne cirka 457 milliarder hryvnia (omkring 116 milliarder kroner, red) året ud, men det inkluderer så også alting – både interne og eksterne lån… I forhold til den eksterne gæld forsøger vi at færdiggøre aftalen med IMF… få finansiering fra Verdensbanken… det vil også gøre det muligt for os at få makro-økonomisk assistance fra EU,” siger Sergii Marchenko til mediet NV, der ellers regner med at omstrukturere noget intern gæld i Ukraine. 

“Det er de største lån, som vi planlægger at få ved udgangen af året. Potentielt vil det dække behovene for finansiering udefra. Hvis vi kan se, at vi har brug for yderligere finansiering, så vil vi låne i vores indenlandske marked,” siger ministeren og peger på, at det både kan ske via statens banker og private banker. 

Ukraine Business News skriver, at cirka en tredjedel af beløbet vil komme fra lån fra internationale finansielle institutioner, mens resten vil komme fra at forlænge eksisterende lån i Ukraine og sælge nye hryvnia obligationer.

Ukraine har stadig problemer

Bloomberg skriver, at på trods af en kommende aftale med IMF er udenlandske investorer tilbageholdende med at komme tilbage på det ukrainske marked i år. Det skriver Ukraine Business News

“Udenlandske beholdninger af ukrainske pengesedler er faldet til det laveste niveau siden november, og det er på trods af en forventet aftale med den Internationale Valutafond, lave renter og stigende valutareserver,” skriver mediet. 

Ukraine Business News citerer også Timothy Ash, der er økonom hos Emerging Europe, for at tegne et negativt billede af krisen i Ukraine.

Illikviditet er nu den største begrænsning. Når investorer ville sælge, da krisen var på sit højeste, kunne de ikke og var låst med deres positioner. Så du er nødt til at acceptere risikoen og virkelig elske Ukraine-historien, hvis du investerer,” skriver Ash.