Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Torsdag sænkede Ukraine udlånsrentesatsen til otte procent, hvilket er meget lavere, end bankverdenen regnede med. 

Til stor overraskelse for mange sænkede den ukrainske national bank – NBU – torsdag renten med hele to procentpoint til otte procent. Det er det laveste niveau i seks år. Ifølge NBU sker reduktionen, fordi banken vil have “den ukrainske økonomi tilbage på dets fødder så hurtigt som muligt, når karantænen er ovre”. Det skriver Ukraine Business News

Det er syvende gang i træk, at NBU sænker renten. Sidste år var renten hele 18 procent. Ukraine er som mange andre lande ramt af corona-krisen, som har fået flere virksomheder til at dreje nøglen om. Det får altså nu NBU til at reagere ved at sænke renten yderligere. 

Du kan se udviklingen i renten nedenfor i de sidste ti år. Tal fra Tradingeconomics.

Når måske målet

Tidligere – før corona-krisen – meldte NBU ud, at målet for renten i år er at nå ned på syv procent. Flere påpegede ved corona-krisens start, at det nu ville være umuligt, mens andre såsom Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for den svenske bank SEB i Ukraine, troede på, at det vil være muligt at nå de syv procent. 

Timothy Ash, der er økonom hos Emerging Europe, skrev blandt andet på Twitter, at rentesænkningen må være udtryk for, at NBU tror på, at der kommer en aftale med den Internationale Valutafond – IMF – om et større banklån på otte milliarder dollar.

 

Ukraine er i øjeblikket i forhandlinger med IMF om lånet, og forhandlinger har stået på i flere måneder. IMF har længe haft det som krav, at Ukraine skal vedtage den længe ventede landreform og en ny bank-lov, der skal forhindre, at oligarken Igor Kolomojski kan få, den nu statsejede bank, PrivatBank tilbage. Mens Ukraine har vedtaget landreformen, så er der stadig knaster med bank-loven, der møder modstand i parlamentet.

Lavere rente er godt for virksomhederne

Den lavere rente vil betyde, at det bliver billigere at låne penge, og det er derfor håbet, at det kan sparke gang i økonomien. Tidligere har Ukrainenu talt med Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri, som dog ikke mener, at den ukrainske rente har den store betydning for danske virksomheder, da de tit kommer med finansieringen hjemmefra. 

“Det er klart, at hvis en virksomhed skal lave en kæmpe investering, så kigger de også på de makroøkonomiske tal, men generelt set er det lønningerne og arbejdskraften i Ukraine, der trækker. Det er klart at stabilitet betyder en del, men en del af at drive virksomhed er også at tage risici, ellers kan man lige så godt blive i Danmark,” sagde Kirkegaard tilbage i februar. 

Ifølge den ukrainske premierminister Denys Shmygal er den lave rente en måde at støtte “økonomien i situationen med corona-krise” og at “billige, lange lån for ukrainske virksomheder er et af prioriteterne for regeringen”. Det skriver Ukraine Business News, der også skriver, at NBU forventer, at inflationen i år vil ende på seks procent.

Karantænen i Ukraine fortsætter i hvert fald frem til den 11. maj.