Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og UNDP var sammen på tur til det østlige Ukraine for blandt andet at indvie to børnehaver, de har bidraget til. 

Der var sæbebobler og høj musik i luften, da EIB og UNDP gæstede Azov-regionen i det østlige Ukraine. Området er præget af et højt antal af internt fordrevne personer, der har været nødsaget til at flytte fra deres hjembyer på grund af krigen.

Det har lagt et stort pres byer som Melitopol, der pludseligt har måttet stille børnehaver, skoler og sygehuse til rådighed for de mange nye indbyggere. En af de byer har nu fået en håndsrækning med renoveringerne af to gamle børnehaver fra Sovjettiden.

– For den Europæiske Investeringsbank er det her et meget småt projekt, men man skal ikke undervurdere vigtigheden af det. En bedre børnehaven gør livet for børnene bedre, og det øger livskvaliteten for forældrene, siger Jean-Erik de Zagon, der er øverste mand i bankens repræsentation i Ukraine.

En dråbe i havet

To børnehaver er dog, som Jean-Erik de Zagon siger, ikke noget stort projekt for den Europæiske Investeringsbank. Som landet ligger nu, har EIB investeringer i Ukraine for godt seks milliarder euro.

De to børnehaver er en del af det såkaldte “Early Recovery Programme,” der har til formål at hjælpe områderne langs kontaktlinjen i det østlige Ukraine med at komme på benene igen efter konflikten, der brød ud i 2014 og som endnu ikke er afsluttet.

Investeringsprogrammet lyder på 200 millioner euro. Indtil videre er 179 millioner blevet godkendt til 262 projekter, der involverer alt fra skoler og sundhedsbygninger til boliger og kulturbygninger.