Illustration: Vektor Kunst / Pixabay.com.

2.106 tilfælde af COVID19 er blevet registreret i Ukraine i går. I alt er der registreret 100.643 tilfælde siden pandemiens begyndelse.

Ifølge de ukrainske sundhedsmyndigheder, er der blevet registreret og bekræftet 2.106 nye smittetilfælde i Ukraine det sidste døgn. Det sender det totale antal af smittede over 100.000, siden pandemien begyndte.

2.207 mennesker er døde af eller med sygdommen, imens 51.078 personer er kommet sig igen. Antallet af aktive tilfælde er dog på sit absolut højeste, siden karantænen blev indfaset i marts.

Karantænen blev senere lettet i juni, og siden dag har antallet af dagligt smittede været støt stigende. Ukraines system til at teste patienter er blevet bedre, men der er stadigvæk et anseeligt mørketal.

Stramninger i Kyiv

Flertallet af de smittede befinder sig i det vestlige Ukraine, men Kyiv har også været hårdt ramt, siden butikker, restauranter og barer igen fik lov til at åbne, og borgmester Vitalij Klitsjko taler om det som den berygtede “anden bølge.”

Derfor er der også kommet nye stramninger i Kyiv. Masker i den offentlige transport er fortsat påkrævet, alle skal have ID med sig, der er restriktioner på begivenheder, biografer må kun sælge billetter til 50 procent af sæderne og den offentlige transport må kun tage passagerer i et antal, der matcher antallet af sæder.

Også Lviv og Ivano-Frankivsk, hvor der ligger mange danske virksomheder, er blevet hårdt ramte af virussen.

Pas på pengene

Coronavirussen har allerede sat dybe aftryk i både den ukrainske økonomi og verdensøkonomien. Tidligere på året pressede virussen ukrainerne til at sætte skub på reformarbejdet.

Landreformen og bankloven blev indført så hurtigt, som muligt, da de var krav fra IMF, hvis Ukraine skulle modtage et IMF-lån på 5 milliarder dollars, der egentlig var dedikeret til reformarbejde, men nu bruges til at stabilisere økonomien.

Prognoserne for Ukraine varierer, men de fleste giver sløje udsigter for væksten i det kommende år.