Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Den ukrainske nationalbank overvejer at indføre en e-valuta. Den kommer dog først, når banken er sikker på, at teknologien er sikker.

Ifølge den ukrainske nationalbank undersøger 80 procent af verdens banker muligheden for at indføre en digital valuta. Den ukrainske bank er ingen undtagelse, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Ifølge banken vil en sådan valuta være med til at styrke bankens stabilitet, men den skal først implementeres, når det er sikkert, lyder det. 

“Vi vil fortsætte med at kigge på muligheden for at indføre en e-hryvnia (den ukrainske valuta hedder hryvnia, red.). Vi vil være klar til at returnere til området, når vi er overbeviste om – ikke kun – at det er muligt teknologisk, men også at det ikke vi blande sig i vores mandat som centralbank, som er at sørge for… finansiel stabilitet,” siger Yakiv Smolii, der er guvernør hos banken til en konference ifølge Unian. 

Ifølge Smolii kan e-valutaen være med til at sænke antallet af kontanter i omløb. I Ukraine forsøger politikerne at komme landets korruption til livs og her har regeringen gjort det til en prioritet at reducere brugen af kontanter i det offentlige. Hvilken rolle den eventuelle e-hryvnia skal spille i det offentlige, melder historien fra Unian intet om. 

Unian skriver dog, at den ukrainske nationalbank har kigget nærmere på muligheden for at indføre en e-valuta helt tilbage til 2016. Dengang undersøgte banken, hvorvidt det ville være muligt at indføre sådan en valuta, som både kunne minimere antallet af kontanter, men også reducere omkostningerne ved at sende penge og tilmed gøre det hurtigt. 

Det er endnu usikkert, hvilken indflydelse den eventuelle e-valuta vil have for de mange erhvervsdrivende i Ukraine.