Tyrkiet og Ukraine skal arbejde tættere sammen om forsvaret. Foto af Meriç Dağlı hos Unsplash

I et interview med et tyrkisk medie, fortæller præsident Volodimir Zelenskij, at en frihandelsaftale med Tyrkiet er tæt på.

I et interview, der kan læses på præsident Volodimir Zelenskijs hjemmeside, fortæller Zelenskij, at han og Tyrkiets præsident Recep Erdogan er tæt på mållinjen i forhandlingerne om en frihandelsaftale.

“Det er logisk for vores ande at stå sammen i dagens komplekse og selvmodsigende verden. Vi er ikke bare naboer. Sammen fortæller vi verden, at alle landes stemmer skal høres. Dette og meget mere forbinder os,” siger Zelenskij.

Den tyrkiske handelsaftale handler blandt andet om samarbejde om energi – en ting, der er vigtig for Ukraine, siden krigen i Østukraine gjorde deres russiske aftaler noget usikre – særligt set i lyset af Nord Stream 2 projektet.

Desuden har Tyrkiet fundet gasreserver i Sortehavet, hvilket for alvor gør dem interessante for Ukraine.

Forsvarssamarbejde

Ukraine har længe forsøgt at komme tættere på NATO, og da Tyrkiet er et NATO-land, kan det derfor virke som et oplagt valg at alliere sig med dem. Begge lande producerer desuden våben og våbenkomponenter, som de begge kan drage fordel af.

“Vi ser på udviklingen af militærindustrien i jeres land med stor interesse. (…) Tyrkiske droner har bevist deres værd, det er jeres militærindustris stolthed. Det er lige præcis denne slags våben, der kan ændre situationen på slagmarken,” siger Zelenskij.

Det tyrkiske droneprogram ses lige nu i aktion i krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan, der er blusset op i det lille bjergområde, Nagorno-Karabakh, hvor dronerne volder armenerne store vanskeligheder – med store tab som resultat.

Aserbajdsjans droneteknologi kommer fra netop Tyrkiet og Israel, og er særligt relevant for Ukraine, fordi Rusland som sådan ikke har adgang til dronerne – det samme gælder for separatisterne i Østukraine, der har Rusland i ryggen.

Tegner linjerne i regionen op

Samarbejdet med Tyrkiet er virkelig med til at trække linjerne i regionen syd for Ukraine op. Særligt med den tidligere nævnte konflikt in mente. Her støtter Tyrkiet Aserbajdsjan i kampen om Nagorno-Karabakh, imens Rusland har en formel forsvarspagt med Armenien.

Fordi Nagorno-Karabakh er en selvstændig republik, der officielt ikke er anerkendt af det internationale samfund, ligger det fortsat i et område, som anerkendes som Aserbajdsjan på den internationale scene.

Måske derfor har Rusland også været relativt passive i den igangværende konflikt, når man ser bort fra to forsøg på at mægle imellem landene. Når Ukraine indgår en aftale med Tyrkiet er det dog med til at trække linjerne i Kaukasus endnu hårdere op, end de var i forvejen.