Foto af Anna hos Unsplash

Aftalerne betyder, at Ukraine får adgang til ny teknologi såsom droner, mens Tyrkiet også får adgang til Ukraines. 

Ukraine og Tyrkiet er kommet nærmere hinanden i den seneste tid, og det er nu kulmineret med en række forsvarsaftaler mellem Ukraine og NATO-landet Tyrkiet. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været i Istanbul og mødtes med Tyrkiets præsident Recep Erdogan. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Blandt andet har de to lande aftalt at samarbejde i forsvarsindustrien, hvor det er planen, at de to lande skal udvikle våben sammen og dele viden med hinanden. Især vil samarbejdet have fokus på at udvikle krigsskibe og turbiner. Derudover vil de også samarbejde i udviklingen af droner, hvor Tyrkiet er et af verdens førende lande. 

Blandt andet bliver de tyrkiske angrebsdroner netop nu brugt i Nagorno-Karabakh-regionen i Armenien, hvor der er krig med Aserbajdsjan. Her har de tyrkiske droner hjulpet Aserbajdsjan med at vinde luftrummet, som har stor betydning for krigen. 

Andre aftaler 

Tyrkiets og Ruslands interesser er langt fra altid sammenfaldende, og det er derfor svært at sige, hvordan Rusland vil reagere på samarbejdet mellem Ukraine og Tyrkiet. Ukraine har stadig krig i gang i landets østlige region, hvor mere end 13.000 mennesker har mistet livet, ifølge FN. Her kæmper Ukraine mod russisk-støttede separatister, som løsrev dele af Donbas-regionen efter Maidan Revolutionen tilbage i 2014. 

“Aftalen indgås for at skabe et juridisk grundlag for udvidelse og uddybning af det eksisterende ukrainsk-tyrkisk samarbejde inden for forsvarsområdet samt definere proceduren for sådant samarbejde. Dokumentet definerer især områderne for samarbejde, dets principper, sikkerhedsregime for klassificerede oplysninger, proceduren for udveksling af efterretningsoplysninger, juridisk regulering af aktiviteten hos specialister, der er udstationeret af hver part, kompensation for eventuelle skader, tvistbilæggelse også videre,” lyder det i et referat fra aftalen. 

Aftalen kommer i forlængelse af en tidligere forsvarsaftale, som vi har skrevet om hos Ukrainenu. På mødet mellem Zelenskij og Erdogan var der dog også mulighed for at kigge nærmere på samhandlen mellem Ukraine og Tyrkiet, hvor et øget økonomisk samarbejde også blev diskuteret. Ifølge Unian blev de to lande enige om, at de skal sætte planer i gang, som skal øge samhandlen og investeringer med fokus på energi, transport og infrastruktur, mens der også skal kigges på toldområdet.