Foto af Mike Throm hos Unsplash

I et forsøg på at skabe mere sikkerhed i Sortehavet har Ukraine og Tyrkiet skrevet under på en aftale om forsvarssamarbejde. 

Et dokument underskrevet af den ukrainske forsvarsminister Andrij Zagorodnyuk og Tyrkiets finansminister Berat Albajrak cementerer et nyt forsvarssamarbejde imellem Tyrkiet og Ukraine.

Begge lande har kyser ud til det Sorte Hav, hvilket også er, hvad den nye forsvarsaftale handler om: Sikkerhed i og omkring Sortehavet. Det skriver det ukrainske nyhedsmedie, Unian.info.

“Vi ser frem til at udvikle samarbejdet og øge sikkerheden i regionen ved at bytte informationer vedrørende flådesituationen i Sortehavsregionen, ligesom vi vil dele luftforsvar gennem fælles deltagelse i NATO,” siger den ukrainske forsvarsminister, Zagorodnyuk.

Kontroversiel makker 

Tyrkiet er en kontroversiel partner at lave forsvarsaftaler med for tiden. I juli blev Tyrkiet officielt smidt ud af den såkaldte Joint Strike Fighter-gruppe, der køber de nye F-35 kampfly, som Danmark også har bestilt.

Beslutningen om at smide Tyrkiet ud blev truffet, da tyrkerne købte et såkaldt S-400 luftforsvarssystem af russerne. Da både forsvarssystemer og kampfly samler data ind, som gør både fly og forsvarssystem stærkere, var man bange for, at russerne ville få adgang til data om de europæiske kampfly.