Miner er et stort problem i Østukraine. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

En våbenhvile i Donbas i det østlige Ukraine er blevet aftalt i den Trilaterale Kontaktgruppe (TCG).

Det er set før, men ikke desto mindre er det positivt: Ukraine og Rusland er i fællesskab med OSCE blevet enige om at begynde en våbenhvile fra den 27. juli i områderne omkring Donetsk og Lugansk i det østlige Ukraine.

Aftaler som dem har der været mange af, og ingen af dem har indtil videre holdt vand i det lange løb. Ifølge præsident Volodimir Zelenskijs kontor er det et gennembrud for ham som præsident, men andre er mere skeptiske.

En af dem er Pavlo Kutuev, der er leder af afdelingen for sociologi på Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, som siger til Ukraine Nu, at det selvfølgelig er betydningsfuldt, men at han ikke tror aftalen holder.

Indholder også fangeudveksling

Ifølge præsident Zelenskij er der også blevet aftalt en fangeudveksling mere mellem Ukraine og de russisk støttede separatister i de to såkaldte folkerepublikker Donetsk og Lugansk.

“Som en del af TCG’s humanitære undergruppe, har den ukrainske side som aftalt overleveret en liste over personer til fælles udveksling og forventer, at den anden side gør det samme,” siger Zelenskijs kontor ifølge Unian.

Ifølge præsidenten er våbenhvilen nødvendig for en politisk aftale. Lokalvalg i områderne østpå er ifølge ukrainerne kun mulig, hvis konflikten nedtrappes, “fremmede” tropper og militærudstyr trækkes tilbage, republikkerne nedlægger våbnene og Ukraine igen får kontrol over grænsen mellem Ukraine og Rusland.

Ikke første gang

Relativt kort tid efter krigens begyndelse i 2014, blev der i 2015 lavet en fredsaftale med flere forskellige trin til efterlevelse. Den er dog endnu ikke blevet implementeret, og krigen fortsætter langs den fastfrosne frontlinje i det østlige Ukraine.

Siden er flere våbenhviler blevet aftalt, men de har sjældent holdt ret længe. Der er også blevet aftalt troppetilbagetrækninger fra flere landsbyer langs den nye østlige grænse ved blandt andet Petrivske og Zolote.

En gang imellem blusser konflikten op. Det har den også gjort for nyligt, hvor en ukrainsk feltlæge blev skudt. Siden 2014 har konflikten kostet mere end 13.000 liv.