Foto af Martin Adams hos Unsplash

Både EU, Ukraine og Rusland kan ånde lettede op. Rusland og Ukraine har indgået en aftale om gassen.

Den nuværende aftale mellem Rusland og Ukraine, der giver Rusland mulighed for at sende gas gennem Ukraine til resten af Europa, stod til at udløbe ved årets udgang. Forhandlingerne om en ny aftale har trukket ud i flere måneder, og iagttagere har været nervøse for, om parterne vil kunne blive enige om en ny aftale med tanke på, at de er i åben konflikt om den besatte Donbass-region og den annekterede Krim-halvø. 

Lørdag blev Rusland og Ukraine dog enige om en ny aftale, der sikrer, at russisk gas stadig kan komme gennem Ukraine til de europæiske marked. 40 procent af den russiske gas til Europa går gennem Ukraine. 

“Kontrakten vil omhandle en periode på fem år med en mulighed for forlængelse for yderligere ti år på samme betingelser,” lød det fra ukraines minister for energi og miljøbeskyttelse Oleksiy Orzhel på et pressemøde i Kyiv ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Problemer med forhandlinger

Der har været flere stridspunkter mellem Ukraine og Rusland. Ukraine ville have en ti-årig aftale, mens Rusland kun ville underskrive en aftale på et år. Aftalen på fem år skaber en form for stabilitet for de europæiske lande, der ellers havde frygtet at en kort aftale ville skabe ustabilitet på markedet. Det skriver New York Times. 

Ukraine og Rusland var også uenige om volumen af gas, som Rusland må sende gennem Ukraine. Der blev parterne enige om 65 milliarder kubikmeter for 2020 og derefter 40 milliarder om året. Det er lavere end, hvad Rusland allerede sender gennem landet, skriver New York Times, der mener, at Rusland netop derfor er i gang med at bygge Nord Stream 2, der går forbi Danmark, for at undgå at være afhængig af Ukraine. 

Ukraine har også tidligere krævet, at Rusland betaler en gæld på næsten 19 milliarder kroner, som Ukraine mener, at Rusland skylder i forhold til den tidligere aftale. Ifølge New York Times betaler Rusland den gæld.