Der har tidligere været store demonstrationer mod den ukrainske præsidents skridt mod fred. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Der er indgået en aftale mellem parterne i de såkaldte Normandie-forhandlinger med basis i tidligere aftaler. Der er dog stadig uklarheder. 

Ukraine og Rusland mødtes i går alene og sammen med den tyske kansler og franske præsident for at diskutere muligheden for fred i ukraines Donbass-region. Der har været krig siden 2014, da separatister støttet af Rusland løsrev dele af regionen, og mere end 13.000 mennesker har mistet livet i konflikten ifølge FN. 

Ifølge den afsluttede aftaletekst fra forhandlingerne er der indgået en våbenhvile baseret på tidligere aftaler fra 2014 i den hviderussiske hovedstad Minsk. Ifølge aftaleteksten skal Minsk-aftalen implementeres, hvilket betyder en våbenhvile og en aftale om at fjerne miner i området, lyder det fra det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Derudover skal der ske en fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland før slutningen af året. Tidligere er det lykkes Ukraine og separatisterne af trække troppe tilbage ved tre små områder af fronten, og ifølge aftalen skal det ske ved yderligere tre områder. 

Dertil skal der laves flere grænseovergange ved fronten, som i dag er besværlig at krydse.

Særstatus til regionen

Tidligere har demonstranter i Ukraine givet udtryk for deres utilfredshed med den såkaldte Steinmeier-aftale, som den ukrainske præsident underskrev tidligere på året. Aftalen var ifølge den ukrainske præsident nødvendig for at få gang i egentlige fredsforhandlinger, og aftalen indebærer, at der skal afholdes valg i den besatte Donbass-region. 

I aftalen fra i nat mellem Ukraine og Rusland bliver Steinmeier-aftalen også nævnt, og der bliver påpeget, at den skal implementeres. Det er uklart, hvad præcis det betyder, men ifølge Steinmeier-aftalen vil de to udbryderrepublikker i Donbass vil få en form for særstatus, hvis et valg i regionen bliver anerkendt som fair. 

Kyiv Post skriver, at selv om Rusland og Ukraine er enige om, at der skal afholdes valg i de besatte områder, så er de uenige om hvordan. Ukraine vil have fuld kontrol over området, før der kan afholdes valg, hvilket Rusland ikke er enige i. 

“Der må og skal være en fuld våbenhvile før året er omme,” lød det efter mødes fra den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ifølge Kyiv Post. 

Det blev der ikke aftalt

Parterne blev ifølge Kyiv Post yderligere ikke enige om, at Rusland skulle trække sit militære udstyr væk fra den besatte Donbass-region.

“Vi har opnået en masse, men jeg ville mere. Der er mange problemer, som vi desværre ikke fik løst i dag. Jeg er sikker på, at vi vil løse dem til næste møde – sammen,” sagde den ukrainske præsident og afslørede, at der bliver en nyt møde mellem parterne om cirka fire måneder. 

Ifølge den russiske præsident er der også tale om fortolkning. 

“Vi har diskuteret aspekterne af Minsk-aftalerne i dag… Der er ting, som er skrevet direkte, og det er svært at argumentere mod det, men der er også ting, som er lavet på kompromis… som siderne her (Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig) tolker forskelligt,” lød det fra den russiske præsident Putin. 

Det er endnu usikkert, hvordan ukrainerne vil reagere på aftalen. Tidligere har der været store demonstrationer mod den ukrainske præsidents skridt mod fred. Seneste den 8. december, hvor demonstranterne gjorde det klart, at de har en række “røde linjer”, som de ikke vil acceptere bliver overskredet. De vil ikke acceptere, at Ukraine bliver en føderation, ikke have kompromis om Krim-halvøen, ingen indrømmelser i forhold til Ukraines kurs mod bedre integration med EU og ingen valg i de besatte områder af Donbass uden, at russiske soldater forlader området.