Foto af Martin Adams hos Unsplash

Ifølge den ukrainske premierminister er landet klar til en potentiel gas-krig med Rusland, mens Rusland slår på, at der blot er uenighed mellem parterne. 

Den nuværende gas-aftale mellem Rusland og Ukraine udløber næste år, og parterne har ikke været i stand til at blive enige om en ny. Det presser Ukraine, der er afhængig af en stabil gas-leverance fra Rusland. Mandag mødtes Rusland og Ukraine i et andet forum for at diskutere fred i ukraines Donbass-region, hvor mere end 13.000 mennesker har mistet livet siden 2014, da russisk støttede separatister løsrev dele af regionen. Her var gassen også et tema ifølge Rusland, men det var ikke muligt at finde enighed. 

“Gas-emnet var på mødets agenda… Det har ikke været mulig at nå en aftale,” sagde Putins talsperson Dmitry Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk udtalte tirsdag, at Ukraine er klar til yderligere forhandlinger, men også klar til en gas-krig, hvis det bliver nødvendigt. Det sagde han ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“Vi er fuld forberedt på dette. Vores lagre er fulde, vores logik er støttet af EU… Vi har brug for en lang kontrakt. Vi har sagt, at vi ikke vil opgive deres gæld. En mulighed er, at vi kan acceptere gæld betalt gennem gas,” sagde premierministeren, der mener, at Rusland skylder Ukraine penge. 

Der kommer en aftale

Den ukrainske energisektor er afhængig af gas fra Rusland, selv om afhængigheden er blevet mindre siden 2014, da krigen brød ud i Donbass, og Rusland annekterede Krim-halvøen. Ukraine har blandt andet fået skabt bedre energieffektivisering i landet, mere vedvarende energi og sikret sig andre aftaler om gas-leverancer. 

Ifølge den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij er Ukraine og Rusland kommet nærmere hinanden efter fredsforhandlingerne mandag. 

“Jeg kan ikke sige noget endnu, da der ikke er nogen aftale, men jeg er sikker på, at vi har større chancer for at indgå en aftale på bedre vilkår, end vores repræsentanter havde diskuteret, da vi (tidligere, red) havde en række svære møder, som ikke gav noget resultat,” sagde Zelenskij ifølge Unian.