Foto fra mødet. Foto: State Space Agency of Ukraine

Samarbejdet løbet fem år og omhandler hele 69 projekter.

Kina har en stigende interesse i Ukraine, og nu har de to lande også underskrevet et samarbejde om rumforskning. Aftalen løber over en femårig periode, skriver State Space Agency of Ukraine

Ifølge aftalen skal Ukraine og Kina samarbejde om rumforskning på en række områder, men kun med fokus på fredelige formål. I alt går de sammen om 69 projekter til en samlet værdi af 70 millioner dollars, hvilket blandt andet går til opførelsen af et laboratorium. 

Ellers er det dog ikke mange detaljer, som er kommet ud fra mødet, men mange lande er interesserede i at få adgang til Ukraines rumteknologi, som stadig er en af de førende i verden siden Sovjetunionens fald. En ukrainer har for nyligt også startet et nyt civilt rumprojekt baseret på ukrainsk rumteknologi, som skal konkurrere med Elon Musk. 

Medie: Kina har længe kigget efter Ukraine

Ifølge det schweiziske medie SpaceWatch.Global har Kina længe været interesseret i Ukraine, når det kommer til rummet. 

“Kina har skubbet på i lande som Ukraine i nogen tid. Ukraine har en masse teknologisk knowhow, der (sandsynligvis) kunne erhverves til relativt lave priser og med relativt mindre politisk modstand (dette er ikke at sige, at ukrainerne ville være pushovers…). Når det er tilfældet, forventer vi at se Kina fortsætte med at drive forretning som denne i Ukraine,” skriver mediet. 

Mediet påpeger, at Ukraine og Kina generelt er kommet tættere på hinanden økonomisk med en række aftaler i den seneste tid, og at den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kuleba har presset på for at nedbringe toldbarriererne på ukrainsk eksport til Kina.