Israel. Foto: Jorono, Pixabay.com

En frihandelsaftale med fokus på eksport og investering er blevet indgået mellem Ukraine og Israel.

Fra den første januar næste år vil en ny frihandelsaftale mellem Ukraine og Israel træde i kraft, skriver den Ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ifølge Unian på sin Twitter-profil, hvor også Netanyahu er blevet tagget.

Ifølge præsidenten er det her at tage venskabet mellem de to nationer til et nyt niveau, og det kan betyde, at Ukraine får muligheden for at øge eksporten til Israel og danne nye partnerskaber indenfor IT, ingeniørarbejde og investering.

Aftalen har været undervejs siden 2019 og vil også gøre det muligt at øge eksporten af eksempelvis landbrugsvarer. Det samme gælder fra industrivarer, som Ukraine har en lang tradition for at producere.

Aftale med Tyrkiet

Tidligere har præsident Zelenskij også fortalt i et interview, at han og den tyrkiske præsident Recep Erdogan er tættere på en frihandelsaftale imellem de to lande. I aftalen indgår også et samarbejde om blandt andet produktion af droner.

Den tyrkiske handelsaftale handler blandt andet om samarbejde om energi – en ting, der er vigtig for Ukraine, siden krigen i Østukraine gjorde deres russiske aftaler noget usikre – særligt set i lyset af Nord Stream 2 projektet.

Desuden har Tyrkiet fundet gasreserver i Sortehavet, hvilket for alvor gør dem interessante for Ukraine, men særligt de tyrkiske droner, der er blevet brugt i Azerbaijans krig imod Armenien med stor succes, har fanget præsidentens interesse.

“Vi ser på udviklingen af militærindustrien i jeres land med stor interesse. (…) Tyrkiske droner har bevist deres værd, det er jeres militærindustris stolthed. Det er lige præcis denne slags våben, der kan ændre situationen på slagmarken,” siger Zelenskij, formentlig med reference til krigen i Østukraine, som de fleste ukrainere gerne så afsluttet hellere i dag end i morgen.