Arkivfoto.

Imens Ukraines naboland Hviderusland er ved at gå op i limningen, lider forholdet mellem de to landes regeringer endnu et knæk.

Ukraine tilbagekalder deres ambassadør fra Hviderusland efter, at den hviderussiske regering har slået ned på hovedsageligt fredelige protester, som har oversvømmet landet siden præsidentvalget forrige søndag.

“Jeg har besluttet at tilbagekalde den ukrainske ambassadør i Hviderusland, Ihor Kyzym, for konsultationer i Kyiv, hvor vi skal vurdere mulighederne for Hviderusland-Ukraine-relationerne i denne nye virkelighed og udvikle passende beslutninger baseret på alle faktorer. Det er udelukkende på grund af Minsks uacceptable handlinger,” siger Kuleba.

Det er ikke den første udmelding om Hviderusland, der kommer ud af Ukraine. De har tidligere fordømt begivenhederne i Hviderusland i en fælles meddelelse fra Ukraine, Polen og Lithauen.

Voldsomt valg

Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko vandt i forrige uge valget med 80 procent af stemmerne, men mange mener, at det var det pure opspind efter Hvideruslands opposition har mobiliseret mennesker i hidtil uset antal.

Efterfølgende gik hviderusserne på gadene, hvor de blev slået hårdt ned på af politiet, som brugte chokgranater og gummikugler mod demonstranterne, der er i hovedreglen er fredelige.

I de første dage blev over 7000 demonstranter anholdt, to blev dræbt og flere hundrede blev såret. Mange af dem er blevet løsladt igen, men 81 demonstranter er fortsat meldt savnede og mange frygter, at de er døde af torturen i fængslerne.

Ukraine forsøger at vinde på konflikt

Uanset hvad udfaldet bliver af den folkelige oprejsning, vi ser i Hviderusland, så har den ukrainske regering allerede set sit snit til at kapitalisere på udviklingen i nabolandet, hvor Lukashenko har siddet ved magten i de sidste 26 år.

Ukraines minister for digital transformation har skrevet på Facebook, at “Hviderusland er gået igennem en af de dybeste politiske kriser i dets historie”. Han tilbyder, at hviderussiske it-folk kan komme til Ukraine og arbejde.

Her kan de få arbejdsvisum på blot fem til syv dage, og det er alt, hvad de behøver, slår han fast. Ligesom i alle andre lande mangler Ukraine IT-folk. Det gør Hviderusland også, men IT-sektoren i Hviderusland er fortsat uhyre veludviklet og en direkte konkurrent for IT-outsourcing, som også er en af Ukraines salgspunkter.

Populære programmer som beskedtjenesten Viber og spillet World of Tanks er blevet udviklet i Hviderusland.