Foto af chuttersnap hos Unsplash

Et nyt møde mellem Kina og Ukraine har kastet en økonomisk aftale af sig, selv  om der stadig skal diskuteres en række ting. USA har været ude og advare Ukraine om Kina, da de føler deres interesser truet.  

Det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug har i denne uge annonceret en økonomisk aftale med Kina, der indeholder en række projekter indenfor landbrug, infrastruktur og energi. Endnu et eksempel på det øgede økonomiske samarbejde mellem parterne, hvor Kina er blevet Ukraine største handelspartner.

Mødet var det fjerde mellem landene, som forventer, at der vil være et femte møde i 2021, hvor aftalen vil blive mere konkret. Det ukrainske ministerium forventer dog, at aftalen vil give adgang til det kinesiske marked for ukrainske virksomheder i en række sektorer.

“De opnåede aftaler vil fremme den videre udvikling af gensidigt fordelagtig handel og økonomisk samarbejde mellem vores lande, øge kontakterne på forretningskredse og gennemførelsen af fælles initiativer,” lyder det fra viceminister Taras Kachka. 

Derudover ventes det også, at en endelig kontrakt mellem den kinesiske virksomhed CRRC Tangshan og Kharkiv Metro vil blive underskrevet. Her er det planen, at den kinesiske virksomhed skal levere 40 nye togvogne. Tidligere har Kina også investeret 50 millioner dollar i udviklingen af havnen i Mariupol. 

Øget samarbejde

Der går sjældent langt mellem nyheder om nye kinesiske investeringer i Ukraine, og det kan der være en god grund til. Ifølge mediet csmonitor er Kina det eneste land, der har lysten til at komme ind og udfylde det vakuum, som opstod i 2014, da Rusland annekterede Krim-halvøen, og den økonomiske handel mellem landene kollapsede.

”Kinesiske investeringer er blevet vigtige for Ukraine, fordi der ærligt talt ikke er nogen anden investering at tale om,” siger Vadim Karasyov, der er direktør for det uafhængige Institute of Global Strategies i Kyiv til csmonitor. 

”Ingen andre er interesseret i vores brancher. Rusland har lanceret et aggressivt program for import-erstatning til erstatning af tidligere ukrainske varer og betragter Ukraine som en upålidelig partner nu. USA og andre vestlige lande har deres egne militære industrier og er ikke interesserede i at hjælpe os med at bevare vores egne. Det er kun kineserne, der har brug for vores motorkendskab og andre teknologier,” siger Karasyov.

USA er vågnet op

Det er især de mulige kinesiske opkøb af ukrainske våbenproducenter, der har fået USA til at komme mere offensivt på banen i den seneste tid. Ukraine har blandt andet våbenproducenter såsom Motor Sich, der producerer motorer til helikoptere og jagerfly. Kina har længe været meget interesseret i virksomheden og skulle være tæt på et køb. 

Men generelt har Ukraine over 400 virksomheder, der arbejder med militærgrej. USA vil gerne forhindre kinesiske opkøb af en række af de virksomheder. 

Michael Pompeo, den amerikanske udenrigsminister, har advaret den ukrainske præsident imod det øgede økonomiske samarbejde med Kina. Der henviser især til, at Kina forsøger at købe den ukrainske selskab Motor Sich, so USA tidligere har forsøgt at blokere. 

Sidste år var John Bolton, da han stadig var rådgiver for den amerikanske præsident, på lynvisit i Ukraine, hvor han også udtrykte bekymring. 

“Vi planlægger at tale om et udvalg af transaktioner mellem Ukraine og Kina. Jeg vil ikke fokusere på en enkelt. Forsvars- og følsom teknologi burde ikke komme i hænderne på potentielle modstandere,” sagde John Bolton til Evropeiska Pravda dengang