Foto af Luis Melendez hos Unsplash

COVID-19 er blevet en pandemi, og har også fundet vej til Ukraine. Det har fået staten til at lukke skolerne og forbyde begivenheder med over 1000 deltagere. 

Ukraines vice-minister for Sundhed, Viktor Liasjko, har sagt, at Ukraine vil aflyse større begivenheder og midlertidigt lukke skoler på grund af de stigende bekymringer om corona-virussen. Det skriver Unian.

“Vi er desværre nødt til at indføre restriktive tiltag for at stoppe epidemien i en nær fremtid. Vi vil forbyde at afholde store events, konferencer, sportsbegivenheder og suspendere skoleundervisningen som en del af det,” sagde han under et møde med præsident Volodimir Zelenskij og de evakuerede ukrainere, der kom hjem fra Kina.

Ukraine er endnu ikke hårdt ramt af virussen. For tre dage siden kunne flere medier, fortælle, at det første tilfælde af virussen var blevet fundet i Ukraine. Det drejer sig om en mand, der kom fra Italien gennem Rumænien.

Minister: Erhvervslivet er ikke ramt

Virussen kommer som bekendt fra Kina – et land som Ukraine nyder stor samhandel med. Omtrent 10 procent af Ukraines samlede handel i starten af 2019 foregik med Kina, og ifølge Anastasia Golovach fra Verdensbanken, ser det ikke godt ud.

Til en paneldebat advarede hun om, at Ukraine i øjeblikket oplever et fald i udenlandske investeringer, der kan skyldes virussen. Ifølge hende kan denne trend på længere sigt skade valutakursen.

Den ukrainske minister for økonomi, handel og landbrug har dog afvist det. Importen fra Kina er lavere, men eksporten er fortsat upåvirket, siger han.

“(Sendinger af) de fleste af vores varer – olier og fødevareprodukter – vil ikke blive påvirket… Men på den anden side giver det (den lavere import fra Kina) også ukrainske virksomheder en mulighed for at komme ind på denne niche og udvikle. Det betyder, at det åbner muligheder,” sagde han tidligere ifølge Unian.

For nuværende ser det dog ud til, at Ukraine klarer sig nogenlunde igennem virussen. Aktiemarkedet på verdensplan har taget nogle store dyk nedad, men det er endnu uklart, hvilken betydning virussen får for Ukraine.