Foto af Ani Kolleshi hos Unsplash

Uddannelsesinstitutioner og flere grænseovergange lukker, og folk skal ikke mødes i forsamlinger over 200 mennesker. Sådan lyder det fra de ukrainske myndigheder. 

Danmark lukker ned i dag for at undgå for hurtig spredning af coronavirussen, og det samme gør Ukraine. Selv om der kun er et bekræftet tilfælde af virussen i Ukraine, så tager myndighederne ingen chancer. Den ukrainske premierminister Denys Shmyhal var derfor ude sent i går aftes og fortælle om regeringens initiativer. 

Han forklarede blandt andet, at kun 49 ud af i alt 219 grænseovergange fortsat vil være åbne, og han åbnede også op for at kigge nærmere på flytrafikken. Tidligere har Ukraine International Airlines blandt andet stoppet flytrafikken til Danmark. 

“Vi vil også lave relevante beslutninger og anbefale, at flyselskaber stopper fly,” sagde premierministeren til et pressemøde ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Han forklarede, at de resterende grænseovergange vil lukke for personer og biler, men det er fortsat uklart, hvad det betyder for det ukrainske erhvervsliv. 

Uddannelse lukker ned

Ukraine tager også en række andre skridt. I mindst tre uger lukker alle uddannelsesinstitutioner ifølge statens presseservice, og der bliver afsat omkring 25,7 millioner kroner til at indkøbe beskyttelsesudstyr og andre ting til de ukrainske myndigheder. På samme måde bliver der sat et eksport-stop indtil den første juni af alt materiel, der kan bruges til bekæmpelse af epidemier, da Ukraine selv har brug for det. 

Det ukrainske ministrekabinet har også indført, at alle forsamlinger med over 200 deltagere skal aflyses. Det rammer blandt andet store sportsbegivenheder såsom fodbold, der må spille for lukkede døre. I Kyivs største lufthavn Boryspil bliver der også indkøbt scannere, som kan måle temperaturen hos de ankomne og muligvis identificere corona-smittede. 

Kyivs borgmester Vitaliy Klitschko har også taget en række tiltag mod spredningen af virussen, som skal vare i hvert fald indtil slutningen af marts. 

“Uddannelse generelt og højere uddannelse vil være midlertidigt begrænset, hvilket indkluderer børnehaver, kunst, sportsskoler og andet. Vi begrænser også muligheden for at holde store arrangementer i hovedstaden. Det gælder også koncerter, konferencer, visninger af film og andet. Underholdningscentre og underholdningsafdelinger i indkøbscentre vil lukke. Intensive kontrol vil blive indført i indkøbscentre, mens sanitære læger vil være konstant på arbejde,” sagde borgmesteren ifølge Unian, men slog fast, at den offentlige transport såsom metro og busser vil køre som normalt i Kyiv. 

Her kan du høre Kyivs borgmester Vitaliy Klitschkos tale til indbyggerne i Kyiv.