Foto af ja ma hos Unsplash

Ukraine er et stort landbrugsland og nye tal viser, at Ukraine også er en rigtig stor eksportør af økologiske fødevarer til EU. 

Ukraine er kun overgået af Kina, når det kommer til at være den største eksportør af økologiske fødevarer til EU. Det viser nye tal fra EU Kommissionen. Ifølge rapporten står Ukraine for ti procent af EU’s totale import af cirka 3,2 millioner tons økologiske fødevarer, mens Kina står for 13 procent. Ukraines eksport til EU er steget med 27 procent fra 2018 til 2019, og Ukraine sælger specielt hvede, oliefrø, sojabønner og frisk frugt plus juice. 

I alt solgte Ukraine 337.856 tons økologiske fødevarer, og var det land i top seks, der steg mest fra 2018 til 2019, og det understreger Ukraines position som et stort landbrugsland. I rapporten fra 2019 er Ukraine steget fra en samlet fjerdeplads til andenpladsen. 

“Det stigende behov fra europæiske forbrugere for Ukraines økologiske produkter indikerer dets høje kvalitet og konkurrencedygtighed. Ukraines ledende position i verdenshandlen af økologiske produkter bliver demonstreret af den aktive udvikling af industrien, der er en prioritet i landbrugslovgivningen hos ministeriet,” kommenterede viceministeren for økonomisk udvikling, handel og landbrug Taras Kachka ifølge censor.net

EU’s importerer 76,8 procent af dets økologiske korn fra Ukraine (når man ser bort fra hvede og ris, red.), 31,8 procent af importen af økologisk hvede kommer fra Ukraine, mens Ukraine står 18,2 procent af EU’s import af oliefrø, 13 procent af sojabønner og 11 procent af hele EU’s import af økologisk frugt. Rapporten melder ikke noget om, hvor stor en del af de økologiske fødevarer fra Ukraine, der lander hos supermarkederne i Danmark. 

Kan komme til at eksportere mere

Ifølge rapporten står de økologiske produkter blot for to procent af EU’s totale import af fødevarer, men Ukraine står også stærkt i eksporten af landbrugsprodukter generelt set. I januar kom det frem, at Ukraine er den tredjestørste eksportør af fødevarer til EU, hvor landet står for en samlet eksport for 7,3 milliarder euro – omkring 54 milliarder kroner. 

Det skriver Kyiv Post, der peger på, at Ukraine kun er overgået af USA og Brasilien. Generelt eksporter Ukraine også en hel del landbrugsprodukter til Kina, og den udvikling ser ud til at fortsætte. Ukraine har været begunstiget af handelskrigen mellem Kina og USA, som har betydet, at USA og Kina har stoppet importen af mange af hinandens landbrugsprodukter, hvor Ukraine er trådt ind og fyldt tomrummet i specielt Kina. 

Før corona-krisen kom Kina og USA frem til en aftale, som skulle øge Kinas køb af amerikanske landbrugsprodukter, men ifølge Bloomberg er det usandsynligt, at Kina vil være i stand til at holde dens løfter, og at Ukraine dermed kan fortsætte den høje eksport. 

Tidligere udtalte Olexandr Honcharov, der er stifter af Kyivs center for aktier og er en økonomisk ekspert, at handelsaftalen vil ramme Ukraine hårdt.

“I det nye år vil Kina ikke have brug for ret meget (da de køber meget i USA, red.), og USA vil have sit behov dækket,” skrev Honcharov, men ifølge Bloomberg vil Kinas umiddelbare import af landbrugsprodukter fra USA blot ramme otte milliarder dollar i 2020 ud af de lovede 36,5 milliarder dollar.