Foto af Yura Fresh hos Unsplash

Danmark har gjort det. Norge har gjort det. Nu følger Ukraine med og lancerer corona-app. 

Ukrainerne har fulgt trop og lavet en app, som skal sikre, at folk følger karantænereglene, hvis de har været i behandling eller er blevet sat i obligatorisk karantæne efter hjemrejse til Ukraine.

Appen trækker GPS-data og sender jævnligt push-beskeder til appens brugere, som beder dem om at tage en selfie. Ved hjælp af kunstig intelligens vurderer appen herefter, om den karantæneramte overholder reglerne.

Hvis svaret er nej, får politiet besked, og de kan herefter overveje, hvad de vil gøre ved det. Det skriver Kyiv Post.

1984

For kynikerne lyder det måske som noget, der er trukket direkte ud af Orwells roman 1984, men indtil videre er appen fortsat i testfasen, og det er derfor frivilligt, om man vil hente og bruge den.

Appen har dog ikke den største opbakning blandt specialister i digital sikkerhed, fordi koden ikke er offentliggjort – den har derfor været umulig at gå i sømmene og bedømme. Fra regeringen lyder det dog, at den er sikker.

Appen tjekker ikke kun, hvor man befinder sig. Hvis den bliver taget godt imod og kommer til at fungere efter hensigten, vil holdet bag tilføje muligheder for at få leveret mad og medicin via appen.

Der er i dag 2200 registrerede smittetilfælde i Ukraine. 69 er døde af sygdommen og 61 er blevet raskmeldt. Der skal tages forbehold for store mørketal.