Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Den ukrainske præsident opfordrer det ukrainske parlament til at vedtage en ny strategi, der skal bekæmpe korruption i Ukraine.

Flere internationale aktører har udtrykt stor bekymring over antikorruptionsarbejdet i Ukraine, som, de mener, går for langsomt. Det kan ske at gå ud over Ukraines lånemuligheder. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij opfordrer nu det ukrainske parlament til at hastebehandle en ny strategi for området, der skal løbe frem til 2024. 

”Samfundet forventer systematiske og koordinerede aktioner til forebyggelse af korruption og effektive resultater af aktiviteten i Ukraines antikorruptionsagenturer,” sagde præsidenten, ifølge Unian, på et møde, med blandt andet premierminister Denis Sjmygal.

Strategien omhandler fem punkter – Optimering af statslige agenturers funktioner; digital transformation og data-åbenhed; nemme lovbaserede tjenester; intolerance overfor korruption og hårdere straffe. Især skal den nye strategi forsøge at reformere landets retsvæsen, den ukrainske chefanklagers arbejde, politiet, statens regulering af økonomien, skatte- og toldvæsenet og forsvaret foruden en række andre områder. 

Det er håbet, at strategien vil blive godkendt i oktober, og det er målet, at strategien skal sænke landets tab til korruption med 44 milliarder kroner årligt.

Kommer ikke et sekund for tidligt

Tidligere har vi på Ukrainenu skrevet om urolighederne om både det ukrainske reform- og antikorruptionsarbejde. Tidligere på året fik Ukraine et fem milliarder dollar stort lån fra den Internationale Valutafond, IMF, men på grund af manglende reformer og antikorruptionsarbejde er de fremtidige låneudbetalinger nu i fare. IMF er dog ikke de eneste, der har udtrykt sig skepsisk om udviklingen i Ukraine. Det har Viola von Cramon fra Europa-Parlamentets udenrigskomite blandt andet også.

”Dette vil vi ikke glemme. Regeringen bringer den visumfrie ordning i fare med Den Europæiske Union og den næste tranche på 1,5 milliarder euro i bistand,” lød det tidligere fra von Cramon ifølge UBN.

Reaktionen kommer som en reaktion på, at det ukrainske parlament har udpeget kontroversielle medlemmer som eksperter i en komite, der skal vælge en chefanklager for antikorruptionsarbejdet. Derudover har den ukrainske forfatningsdomstol sagt, at NABU, der er Ukraines uvildige antikorruptionsenhed, er forfatningsstridig og skal lukkes.

Også ambassadørerne fra G7-landene har været ude med en udmelding. De har, ifølge mediet, skrevet på Twitter, at den ukrainske regering skal “demonstrere politisk vilje til at beskytte uafhængighed” af disse institutioner såsom NABU. Ellers vil det koste i reformprocessen.

Financial Times har tidligere skrevet, at “opretholdelse af NABUs uafhængighed er en betingelse for den livslinje på fem milliarder dollars, som IMF nåede til enighed om med Kyiv i maj samt finansiering af flere milliarder dollars fra andre udenlandske bagmænd.”