Foto af Serena Repice Lentini hos Unsplash

Der bliver blandt andet tale om militær hjælp til Ukraine. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været i London, hvor han blandt andet har mødtes med den britiske premierminister Boris Johnson. Der har Ukraine og Storbritannien indgået en aftale om politisk samarbejde om frihandel og et strategisk partnerskab mellem parterne. Det skriver en række medier inklusiv Unian

“I dag er en historisk dag for Ukraine og Storbritannien: vi starter en ny fase af strategisk partnerskab mellem vores lande,” sagde den ukrainske præsident på mødet. 

Boris Johnson slog på mødet fast, at Storbritannien gerne vil støtte Ukraine i kampen for selvstændig og problemerne med Rusland. 

“Uanset om det er vores forsvarsstøtte, stabiliseringsindsats, humanitær bistand eller tæt samarbejde om politiske spørgsmål, er vores budskab klar: Vi er fuldstændig forpligtet til at opretholde Ukraines suverænitet og territoriale integritet,” sagde den britiske premierminister, der pegede på, at Storbritanien vil støtte en løsning på krigen i Donbas-regionen, det ukrainske forsvar, kampen mod klimaforandringer og landets reformer. 

En række ting blev aftalt

Det blev blandt andet aftalt, at parterne skal mødes årligt for at arbejde videre med samarbejdet, og derudover skal Storbritannien hjælpe Ukraine med at træne den ukrainske flåde, parterne skal holde militærøvelser sammen og generelt samarbejde mere.  

Derudover har Ukraine også lånt 1,6 milliarder dollar over ti år af Storbritannien til at bygge 10 nye angrebsbåde til den ukrainske flåde.

Tidligere på ugen var Zelenskij også i Bruxelles for at mødes med repræsentanter for EU. Her fik han sikret Ukraine lån for i alt 390 millioner euro. 300 millioner euro kommer fra den Europæiske Investeringsbank og går til energieffektivisering på skoler, hospitaler og kulturelle center i Ukraine. Yderligere 30 millioner euro går til moderniseringen af statsvirksomheden Ukrposhta, der er Ukraines svar på PostNord. Blandt andet skal pengene gå til opgradering af it-løsninger, som skal få alting til at glide hurtigere.