Foto af Sebastian Herrmann hos Unsplash

Aftalerne løber op i cirka tre milliarder dollars. En stor del af pengene bliver investeret i den ukrainske energisektor og i infrastrukturen.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været på statsbesøg i De Forenede Arabiske Emirater, som blandt andet har kastet en række våbenaftaler af sig. Nu melder flere medier, at der også er indgået en række andre aftaler, der samlet løber op i omkring tre milliarder dollars. De fleste aftaler er underskrevet med landets Mubadala Investment Fund, som er en af verdens største og råder over 232 milliarder dollars i aktiver.

”Ukraine har meget lovende potentiale for udenlandske investeringer, og underskrivelsen af memorandums med førende enheder i Ukraine repræsenterer en forpligtelse til at undersøge potentielle investeringer og samarbejdsområder fra sag til sag. Vi er imponeret over kvaliteten og kaliberen i ukrainske virksomheder,” sagde Faris Al Mazrui, der er leder af investeringsfonden og dens fokus på de tidligere Sovjet-lande, ifølge mediet WAM.

Blandt de mange aftaler skulle der blandt andet være underskrevet et aftalememorandum mellem Ukraines største energiselskab DTEK og Mubedala Investment Fund. Det er endnu uklart, hvad den aftale vil kaste af sig konkret, men nu er døren åben for investeringer. 

“Vores forretningsmodel er baseret på at skabe stærke partnerskaber i de sektorer og geografier, hvor vi opererer, og vi ser frem til at udforske potentielle samarbejdsområder med DTEK i Ukraine,” sagde Mohamed Jameel Al Ramahi, der er direktør for Masdar, der er De Forenede Arabiske Emiraters energiselskab ejet af Mubedala Investment Fund.

En række andre aftaler

Ifølge WAM undstrykte den ukrainske minister for Minister of Agrarian Policy and Food Roman Leshchenko stor tilfredshed med flere af de aftaler, som blev indgået. Leshchenko sagde blandt andet, at “det er en stor ære for os at samarbejde med mennesker, der deler vores værdier og prioriteter inden for fødevaresikkerhed” med henvisning til andre aftaler. 

For der blev ikke kun indgået aftaler i energisektoren. Zelenskis økonomiske rådgiver Timofei Milovanov, der er tidligere økonomiminister, skrev på Facebook, at De Forenede Arabiske Emirater også vil investere i den ukrainske landbrugssektor. Konkret vil de øge deres investeringer i sektoren tifoldigt over de næste år til to milliarder dollars årligt. 

Derudover blev der underskrevet en aftale med den ukrainske statsbank Oschadbank, hvor banken i samarbejde med investeringsfonden skal finde projekter for samarbejde. Intelax Management Consulting fra De Forenede Arabiske Emirator vil oprette et kontor i Kyiv, hvor de vil fokusere på at introducere blockchain-teknologier i statslige processer og offentlige tjenester i samarbejde med det ukrainske finansministerium. 

Ukraines præsident Volodimir Zelenskij og hans hustru Olena Zelenska var på statsbesøg i De Forenede Arabiske Emirater fra den 14. til den 15. Februar.

Infrastruktur og privatiseringer var også på programmet

På præsidentens besøg hos De Forenede Arabiske Emeriater blev der også indgået en aftale med virksomheden DP World, som er en transportvirksomhed i emiraterne. DP World skal hjælpe Ukraine med at bygge en række nye containerterminaler blandt andet i Yuzhny, som blandt andet kan håndtere landbrugsprodukter, mineraler, væske og træ. 

DP World har i 2020 købt majoriteten af containerterminalen i Yuzhny, der ligger tæt på Odesa, og Zelenskij håber på, at de også vil bygge hoteller i Odesa og byde ind på at overtage fire andre ukrainske havne, som efter planen skal privatiseres. 

“Derfor inviterer vi i dag DP World til at komme ind på det ukrainske marked mere aktivt gennem sådanne koncessionsprojekter. Vi har yderligere fire havne, som virksomheden kan komme ind i. Det andet (projekt, red.) er at bygge en marina sammen med et firma, der er involveret i lignende projekter… Vi ved, at flodtransport kan være den billigste med hensyn til transport. Så jeg vil gerne have, at du (DP World, red.) overvejer fremtidige muligheder. Jeg synes, det er en attraktiv forretning i Ukraine. Og det handler ikke kun om turisme, men primært om godstransport,” sagde Zelenskij ifølge Ukrinform

Derudover har der også været diskutioner om, at Mubadala Investment Fund vil købe en række andre ukrainske virksomheder, som efter planen snart skal privatiseres. Ukraine er i øjeblikket i gang med en større privatiseringen af en række statslige virksomheder