Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Ifølge Ukrinform skal Danmark hjælpe med at modernisere landets varmeforsyningssystemer. Samtidig vil Ukraine indgå et samarbejde med Sydkorea om hurtigtoge og en generel aftale med Italien om et øget økonomisk samarbejde. 

Danmark har i en årrække hjulpet Ukraine i landets grønne omstilling, og det arbejde bliver nu udbygget. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Ifølge mediet har Ukraine og det danske energiagentur indgået en aftale, så Danmark vil hjælpe med moderniseringen af landets varmeforsyningssystemer. Ukraine vil trække på de danske erfaringer. 

Mediet skriver, at de to lande skal udvikle et program, men det er endnu usikkert, hvad det konkret omhandler, og hvilken rolle danske virksomheder vil få. 

“Moderniseringen af varmeforsyningssystemerne er en vigtig komponent i reformen af energieffektivitet, der hjælper med at reducere energiforbruget og spare energi. I dag mangler Ukraine budgetmidler til at udføre det nødvendige arbejde for at sikre opgradering af systemer. Derfor er det vigtigt at tiltrække udenlandske investering for at udføre disse opgaver,” sagde viceminister for udvikling af samfund og territorier Natalia Khotsianivska ifølge Ukrinform, der skriver, at samarbejdet vil bygge videre på en aftale mellem landene fra 2014. 

Hurtigtoge med Sydkorea

Ukrinform skriver også, at Ukraine er ved at kigge nærmere på et muligt samarbejde med Sydkorea. Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kryklii undersøger Ukraine muligheden for at samarbejde med Sydkorea i udviklingen af skinner til hurtigtog. 

De ukrainske jernbaner har brug for en overhaling, mener ministeren, der ser de effektive toge i Asien som en model for Ukraine. 

“I løbet af de sidste par måneder har vi været i konstant dialog med Hyundai Corporation-repræsentanterne om mulige formater for samarbejde og procedurer til indgåelse af de nødvendige aftaler. Derfor forventer vi en positiv beslutning fra den koreanske regering,” sagde Kryklii, der siger, at Ukraine også vil købe tog for 1,3 milliarder dollar. 

Muligt nyt samarbejde med Italien

Nyhederne om et muligt samarbejde med udlandet stopper dog ikke her. Ifølge Ukrinform arbejder Ukraine også på at indgå et større økonomisk samarbejde med Italien, selv om der ikke er indgået noget konkret.

Denne gang er det Ukraines minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug Igor Patrashko, som har været på banen. 

”Vi er interesserede i at uddybe gensidigt fordelagtige handels- og økonomiske forbindelser og yderligere udvikling af sektor- og investeringssamarbejde mellem vores lande,” sagde Petrashko, der slår på, at Italien og Ukraine kan få meget ud af et samarbejde, når det kommer til landbrug, innovation og industriproduktion mere generelt.