Foto: Emil Filtenborg.

Den ukrainske stat og den amerikanske techgigant Microsoft er blevet enige om at samarbejde om udviklingen af et sky-baseret opbevaring.

Den ukrainske regering har enorme ambitioner for digitaliseringen af staten som helhed. Enhver, der selv har fået lavet papirarbejde ved den ukrainske stat, ved, at det er tiltrængt, og nu har Ukraine kaldt det tunge skyts ind.

“En af vores ministeries prioriteter er at digitalisere alle offentlige services på to og et halvt år. Det kan ikke gøres uden et datacenter, der kan opbevare vores data, eftersom vi fokuserer på at opbevare data i vores land. Microsoft-projektet er måske de første, der vil tillade os at nå dette ambitiøse mål,” siger minister for digital transformation, Mikhailo Fedorov, skriver Unian.

Det er endnu ikke helt sikkert, hvad samarbejdet konkret kommer til at handle om, men der tales om en skybaseret lagring af data, hvor ukrainerne antageligvis vil videreudvikle på Microsofts eksisterende løsning.

Det vil sige, at man i stedet for at lagrer data lokalt på en server, så lagrer man det på forskellige servere udenfor hjemmet og nogle gange endda landet. Det svarer lidt til forskellen på at have sine penge i pungen eller i banken.

Vil tiltrække 100.000 IT-folk

Ifølge Fedorov vil samarbejdet hjælpe med at tiltrække erfarne IT-specialister til Ukraine for at arbejde på udviklingen af nationale sky-teknologier.

“Som en del af vores samarbejde planlægger vi at tiltrække over 100.000 erfarne professionelle til programmet (udviklingen af sky-teknologier i Ukraine, red.) over de næste tre år,” siger Fedorov.

Det virker meget optimistisk at tiltrække 100.000 IT-specialister på tre år, men der er ingen tvivl om, at det ville være positivt, hvis det lykkes. IT-sektoren vokser hurtigt, men dens vækst er stækket af manglen på IT-folk – et problem, der er velkendt i de fleste lande.

Kapitaliserer på Hviderusland

For at imødekomme udfordringerne med manglen på IT-folk forsøger den ukrainske stat sig med flere forskellige ting. Senest har de kastet lange blikke efter de ansatte i den hviderussiske IT-sektor.

Hviderusland har været meget succesfulde med deres IT-sektor, da hele branchen har enormt fordelagtige vilkår indenfor skat, lovgivning og uddannelse. De seneste uroligheder i landet har dog også bredt sig til IT-sektoren.

Derfor har det ukrainske ministerium for digital transformation åbnet en web-portal for folk i den hviderussiske it-sektor, som gerne vil flytte til Ukraine. Derudover har de hyret Denis Aleinikov, der er en hviderussisk advokat, der var en af arkitekterne bag High Tech Park.