Foto: Wikimedia Commons: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL).

Intet andet sted på jorden får så mange mennesker mæslinger, som i Ukraine. Det er konsekvensen af flere års manglende vaccination.

Hvis man gerne vil se konsekvenserne af ikke at vaccinere sine børn imod mæslinger, så skal man ikke kigge længere væk fra Danmark end til Ukraine, hvor myndigheder og organisationer lige nu kæmper imod sygdommen.

Fra den 28. december 2018 og til den 12. september 2019 har cirka 57.800 mennesker fået mæslinger. Det oplyser det ukrainske Sundhedsministerium ifølge UNICEF. Selv om mæslinger ofte bliver set som en børnesygdom, så forholder det sig ikke sådan i virkeligheden.

Omkring 30.400 af de smittede har nemlig været børn, imens de resterende 27.400 mennesker har været voksne. I alt er 19 personer døde af sygdommen, hvoraf ni af dem var børn. Udbruddet, der går tilbage til 2017, har ramt 115.000 mennesker og dræbt 40.

Dårligt kendskab 
Ifølge Lotta Sylwander, der er UNICEF’s repræsentant i Ukriane, skyldes landets lave vaccinationsgrad, at sundhedspersonalet har været dårligt informeret om vaccinationernes vigtighed.

“Sundhedsmedarbejdere har vist sig at være modstandere af at vaccinere børn – ikke fordi de som sådan er anti-vaxxers, men mere fordi de ikke selv er blevet vaccineret, da de var børn, og de har det jo fint i dag, så hvorfor lade sig vaccinere?,” siger Lotta Sylwander.

Derfor er en del af UNICEF’s arbejde i landet blandt andet at lave oplysningskampagner i samarbejde med ministeriet, ligesom de også indgår i uddannelse af sundhedspersonalet og forældre.

Vender skuden 

En anden årsag til, at så mange personer bliver ramt af mæslinger er, at der i årene 2009 til 2015 var mangel på vaccinerne. I 2016 blev blot halvdelen af børnene vaccinerede imod mæslinger. Men den tendens er nu blevet vendt på hovedet.

“Takket være den koordinerede udbruds-respons, blev 91 procent af børnene i 2018 vaccineret med den første dosis MMR-vaccine,” siger Lotta Sylwander.

UNICEF’s arbejde består udover uddannelse og kommunikation også i at være indkøbere af vaccinerne for de ukrainske myndigheder.