Den ukrainske præsident er, efter en succesfuld tilbagetrækning, klar til at trække det ukrainske militær ud af endnu en by ved fronten. Men kun hvis våbenhvilen holder.

Tidligere på ugen skete der en succesfuld tilbagetrækning fra byen Zolote ved fronten i ukraines østlige Donbass-region, hvor der har været krig mellem ukraines militær og de russisk støttede separatister siden 2014. Det momentum vil den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij udnytte, og han har derfor planer om, at der også skal ske tilbagetrækning ved området omkring Petrivske ude ved fronten. 

“Hvis alting er stille i Petrivske i en uge – en syv-dages våbenhvile er nødvendig – så vil vi starte troppeadskillelsen i Petrivske den 4. November,” sagde Zelenskij på et pressemøde ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Han uddybede og kaldte det et skridt på vejen for at få genstartet egentlige fredsforhandlinger med Rusland i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland. Zelenskij ser sådanne forhandler som en mulighed for at stoppe krigen, hvis “alle parter vil og tilstræber at mødes i Normandie Formatet”. 

Den ukrainske præsident, som ellers nyder stor opbakning blandt befolkningen, er ellers blevet upopulær i nogle kredse efter planerne om tilbagetrækningen ved Zolote og underskrivelsen af den såkaldte Steinmeier-aftale, der gør det muligt at afholde valg i de besatte regioner. Flere ser det som at opgive territorium til separatisterne og Rusland.