Foto af Daniil Silantev hos Unsplash

Russiske medier har tidligere skrevet, at de tre skibe var på vej til Ukraine, og nu er det bekræftet. Dermed er der foreløbigt sat et punktum for krisen, der fandt sted i november sidste år. 

Mandag i sortehavet nær den annekterede Krim-halvø fik Ukraine overdraget tre flådefartøjer, som Rusland havde beslaglagt, da de i november sidste år var på vej ind i Kerch strædet nær Krim-halvøen.

Reuters skriver, at overdragelsen var et krav fra Ukraine, før de er klar til fredsforhandlinger for at forsøge at afslutte krigen i Donbass-regionen, der har hærget siden 2014, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen. 

Under beslaglæggelsen af skibene sidste år skød Rusland på dem og sårede nogle af besætningen, som også blev taget til fange. Ifølge Rusland var de tre skibe ulovligt trængt ind i området, mens det er blevet afvist af Ukraine. De tilfangetagne flådesoldater blev løsladt i september, da der skete en større fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland. 

Stor gestus fra Rusland

Efter planen skal Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine mødes i Paris den 9. december i det såkaldte Normandie Format for at forsøge at finde en løsning på krigen i Donbass-regionen. Returneringen af de tre flådefartøjer bliver set som endnu et skridt på vejen mod fred. Krigen har kostet mere end 13.000 mennesker livet ifølge FN. 

“Denne gestus… bidrager til at styrke tilliden i dialogen mellem Rusland og Ukraine,” lød det fra den fransk præsident Emmanuel Macron mandag efter, at han havde snakket i telefon med Vladimir Putin, skriver Reuters.

Rusland ser dog ikke nogen sammenhæng mellem fredsforhandlingerne og overdragelsen af skibene. Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian sagde det russiske præsidents presse sekretær Dmitry Peskov, at “det er ingen forbindelse her, og det kan der ikke være… Disse skibe brød den russiske stats grænser, så vores grænsevagter og FSB (sikkerhedstjenesten) tager sig af det.”