Foto: Emil Filtenborg

Det er blandt andet værd at bide mærke i, at der er afsat fem milliarder dollar til infrastrukturen, mens der også er penge til at hjælpe digitaliseringen på vej. 

Det ukrainske Minister Kabinet vedtog mandag et udkast til landets budget for 2021, der løfter sløret for landets prioriteter. Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at der blandt andet afsættes 19,4 milliarder UAH – omkring 4,3 milliarder kroner – til kampen mod Covid-19. 

”Vi forstår, at dette er en prioriteret opgave i dag, så vi lægger stor vægt på dette spørgsmål, og derfor er mængden af midler til kampen mod COVID-19 ret betydelig – 19,4 milliarder UAH,” sagde den ukrainske finansminister Sergii Marchenko ifølge mediet. 

Finansministeren slog også fast, at det generelle budget til landets sundhedsmyndigheder ville blive 4,2 procent af BNP, og at der vil komme bedre medicinsk udstyr og bedre lønninger til læger og sygeplejersker. 

Forventer vækst i økonomien

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal slog fast, at han forventer en vækst i BNP’en i 2021 på 4,7 procent, og at underskuddet på landets budget bliver på seks procent. Derudover sigter han efter en valutakurs på 29 UAH for en amerikanske dollar i 2021. 

I udkastet til budgettet er der afsat fem milliarder dollar til landets store planer for infrastrukturen. Det er dog muligt, at det budget bliver endnu højere, og det vil komme virksomheder i landet til gode, hvis vejene bliver så gode at transporttiden kan mindskes. 

I budgettet er der også afsat 100 millioner dollar til få sat yderligere skub i den offentlige digitalisering, så bureaukratiet i Ukraine mindskes. Her skæver Ukraine mod Estland som et godt eksempel. Det skriver UBN. Ifølge det ukrainske ministerium for digital transformation vil øget digitalisering i det offentlige spare Ukraine 45 millioner dollar om året.