Foto af CDC hos Unsplash

Ifølge den Ukrainske sundhedsminister vil nye lempelser af karantænen komme den på mandag, den første juni. 

Det kan godt være, at folk i Ukraine er blevet snydt for foråret, men nu skyder regeringen sommeren i gang med flere lempelser på årets første sommerdag. Vejret halter godt nok lidt, men det kan jo nå at komme endnu.

Ukraine vil gå ind i det tredje stadie af genåbningen, lyder det fra Viktor Lyashko, der er viseminister i sundhedsministeriet. Det skriver Kyiv Post. Det betyder blandt andet, at vi igen får togdriften tilbage, så man kan komme rundt i landet uden bil.

Også træningscentre, svømmehaller og visse uddannelsessteder får lov til at åbne igen, men kun i de oblaster, der lever op til tre specifikke krav: Mindre end 12 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere over den sidste uge, mindre end 50 procent belagte senge på hospitalerne og mere end 12 tests per 100.000 indbyggere.

Infrastrukturen er tilbage

Da folk begyndte at vende tilbage på arbejde, skabte det store trafikproblemer i de fleste af Ukraines større byer. Det skyldtes, at den offentlige transport endnu ikke var kommet tilbage.

Men sådan er det ikke længere. I mandags åbnede metroen i Kyiv igen, og den offentlige transport mellem byer og forstæder er blevet genetaleret. Det er et stort skridt på vejen imod normalisering af økonomien, fordi det sikrer, at arbejdskraften kan komme frem til arbejdsgiverne.

Lviv er ikke med endnu

Der er dog stadigvæk oblaster, der ikke er blevet inviteret med på de nye stadier af genåbningen. Lviv, Rivne, Chernivtsi, Volyn og Zarkarpattia har alle haft for mange tilfælde af coronavirus.

Donetsk, Luhansk og Lviv lever endnu ikke op til kravet om at teste nok, så der er lidt, der skal falde på plads, før de kan nyde de samme friheder som resten af Ukraine. I det seneste døgn er 321 nye patienter blevet smittet, der er i alt 658 dødsfald og 21.905 tilfælde af coronavirus, skriver Kyiv Post.