Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

Ukraine har taget et skridt mod privatisering af Ukraines banksektor. De starter med Ukrgasbank.

Den ukrainske banksektor er stærkt domineret af statsejede banker og har været det siden nationaliseringen af PrivatBank. Pt. sidder fire statsejede banker på 60 procent af markedet, skriver Ukraine Business News (UBN).

Men det skal være slut nu, og det ser umiddelbart ud til at processen starter med Ukrgasbank. Verdensbanken har givet et lån på 30 millioner euro til banken, som kan blive konverteret til aktier.

Sidste september lavede regeringen et mål om, at 60 procent af markedsandelen skulle reduceres til 25 procent i 2025. Men det er ikke kun i banksektoren, at der er store forandringer på vej.

Det ska’ privatiseres

I oktober fjernede præsident Zelenskij flere barrierer for privatiseringen af de 1000 statsejede virksomheder, der i 20 år har været fredede imod privatisering gennem særlig lovgivning. Formålet er at gøre staten og virksomhederne mere profitable.

Mange af virksomhederne genererer lige nu ikke overskud til den ukrainske statskasse og er derfor en udgift for staten. Man håber på at salget af virksomhederne i stedet vil kunne bringe penge direkte ind gennem salget.

Samtidig håber man også, at private investorer vil kunne vende virksomhederne til at være profitable erhvervseventyr i stedet for – som nu – at være skygger af Sovjetunionen.Samtidig håber man at privatiseringerne vil mindske mulighederne for korruption.

Processen med at vurdere, forberede og privatisere 1000 virksomheder kommer til at tage år, og der er ingen offentlige estimater på, hvor mange penge det kan indbringe den ukrainske stat.