When this phone rings, the nuclear war is on. Photo: Stefan Weichert.

Telefonudbyderne Kyiv Star gør sig klar til at rulle 4G ud i Ukraine, så der er bedre dækning udenfor byerne. 

Når man sætter sig i bilenfra eksempel Kyiv til Lviv, så må man forberede sig på, at man ikke kan komme i kontakt med omverdenen. Særligt uden for byerne er nettet i bedste fald svingende.

Men det skal være slut nu, skriver Kyiv Post. Præsident Volodimir Zelenskij har nemlig annulleret hans forgængers planer om at udbrede 5G i Ukraine. I stedet skal der rulles 4G-net ud i områderne udenfor de store byer.

Og erhvervslivet er også klar. Ukraines største telefonudbyder, Kyiv Star, er lettet over meldingen. Ifølge dem bruger blot en tredjedel af deres kunder nemlig 4G, som det ser ud lige nu.

Det begynder til sommer

Kyiv Star begynder allerede til sommer med at brede deres 4G netværk, hvorefter Vodafone og Lifecell følger efter. Det hele er et led i en større bølge af digitalisering, som lige nu er ved at gennemsyre Ukraine.

Kyiv Star selv har planer om at forbinde 90 procent af ukrainerne til internettet inden udgangen af 2022, ligesom de også vil dække alle hovedveje i landet. Også i regeringen er der store planer om at digitalisere borgerkontakten.

Der er dog ikke nogen planer for nuværende om at udbrede dækningen til jernbanenettet, da det ifølge Kyiv Star ville være for stor en opgave. Der er fortsat store strækninger, hvor man ikke kan komme på nettet, så der kommer til at gå noget tid, før man kan sætte sig i toget og besvare sine emails på rejsen.