Foto: Emil Filtenborg

Højere bøder, bedre veje og flere kameraer. Ukrainerne forsøger at øge trafiksikkerheden i landet.

Man skal ikke køre meget rundt i Kyiv eller i yderområderne af byen for at se to biler, der er kørt sammen. For det meste er uheldene ikke voldsomme, men de er hyppige. Det skal nu laves om med kameraer.

Fartkameraer er faktisk en nyhed i Ukraine, der i starten af juni fik sat 50 kameraer op i Kyiv og området omkring hovedstaden. Ifølge Aleksey Biloshitsky, der er souschef i trafikpolitiet har det fået antallet af uheld til at falde dramatisk.

Det skriver Ukraine Business News. I de første tre måneder er antallet af uheldet faldet med faktor seks, imens 833.000 fartbøder er blevet delt ud. Kameraerne tager kun billeder af biler, der kører mere end 20 kilometer i timen hurtigere end de må. Udenlandske biler med ubetalte bøder kan ikke komme tilbage til Ukraine.

Højere bødeafgifter

Udover kameraerne omkring Kyiv, er der også planer om at sætte bødestraffen op for at køre for hurtigt. Faktisk skal den sættes op næsten 7 gange til omtrent 760 kroner. Loven forventes vedtaget i løbet af september, skriver UBN.

Også straffene for at køre i påvirket tilstand bliver strammet, så man nu kan risikere fængselsstraf og frakendelse af kørekortet i op til 10 år. Målet er at nedsætte antallet af uheld i trafikken med 30 procent inden 2025.

Sådan lyder det fra ministeren for infrastruktur, Vladislav Kriklij, der forventer at det ville kunne redde 1500 liv om året og undgå 15.000 tilskadekommende. Ifølge verdensbanken koster trafikuheld Ukraine omkring 12 milliarder kroner om året – omtrent to procent af BNP.

Store investeringer forud

Det siger sig selv at sådan en reduktion i trafikuheld ikke kommer med et par kameraer alene. Det betyder også, at der skal bygges, forbedres og repareres på infrastrukturen i det kommende år.

Der er allerede en stor plan for at forbedre infrastrukturen, og det er allerede igangsat. 11.000 kilometer vej skal bygges i år og næste år. I år er målet 4000 kilometer vej, men ukrainerne er ikke engang halvvejs med det delmål endnu.

Alligevel tror myndighederne på, at målet kan nås i løbet af oktober, hvor sæsonen for den slags vejarbejde udløber på grund af vejret.