Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk har oplyst, at de pårørende familier til ofrene fra flykatastrofen vil få økonomisk støtte. 

176 mennesker mistede livet onsdag, da Ukraine International Airlines-flyet PS752 blev skudt ned nær den iranske hovedstad Teheran kort efter afgang. Iran forklarede lørdag, at landet ved en fejl kom til at skyde flyet ned efter de store spændinger med USA. Ved katastrofen omkom 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere.

Familierne til de 11 ukrainere kan nu se frem til en økonomisk håndsrækning, lyder det fra den ukranske premierminister Oleksiy Honcharuk. Han oplyser ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian, at en pulje på cirka 8.326 dollar er bevilliget. 

“Den forfærdelige smerte fra denne tragedie vil aldrig forsvinde. Vi udtrykker vores dybeste kondolence til ofrenes famlier og deres kære. Staten vil sørge for en omfattende støtte og support, hvilket inkluderer retslig og financiel hjælp,” lød det fra Honcharuk. 

“Vores diplomater arbejder allerede på – med alle midler tilgængelig i vores internationale regelsæt – at få kompensation fra Iran. Jeg forstår, at ingen kompensation kan dulme denne smerte, men Ukraine står for retfærdighed,” uddybede han. 

Speciel arbejdsgruppe formet

Iran oplyste også tidligere søndag, at en speciel arbejdsgruppe er formet, der skal sørge for at koordinere med udlandet i forhold til de omkomnes familier. Det skriver Unian. 

Den iranske udenrigsministers talsperson Abbas Mousavi udtrykte sympati med de mange pårørende, og oplyste, at Iran vil gøre alt, hvad landet kan, for at hjælpe de pårørende og svare på deres spørgsmål. 

Iran indrømmede lørdag, at landet havde skudt flyet ned ved en fejl, efter at landet ellers havde afvist at have noget at gøre med katastrofen. I første omgang meldte Iran ud, at katastrofen skete på grund af en motorfejl på flyet. En forklaring som hurtigt kom under pres. På de sociale medie florerede flere videoer og billeder fra ulykkesstedet med rester fra raketter. Senere offentliggjorde New York Times også en video, som angiveligt viste selve nedskydningen. Kort efter ændrede Iran forklaring.  

Nedskydningen skete kort efter, at Iran sendte flere missiler mod amerikanske luftbaser i Irak som et modsvar på det amerikanske droneangreb, der dræbte den iranske general Qassem Soleimani.