Foto af Ricardo Gomez Angel hos Unsplash

Flere tusinde ukrainere ventes snarligt at rejse til blandt andet Finland og Tyskland for at hjælpe til i landbruget. På samme tid giver den ukrainske sundhedsminister udtryk for, at der kommer lempelser af karantænen.

Ukraine er i de seneste uger blevet beskyldt for at forhindre ukrainske sæsonarbejdere i at rejse til udlandet for at hjælpe til i blandt andet landbruget. Flere lande er desperate og mangler hænder, men nu ser det ud til, at den ukrainske regering, som tidligere har givet udtryk for, at de vil holde på arbejdskraften, nu giver grønt lys til afrejse. 

“Vi taler om tusindvis af arbejdere. Vi taler om flere hundrede flyvninger, som vores flyselskaber skal foretage for at transportere sådan en stor gruppe. Polen, Tyskland, Tjekkoslovakiet og generelt lande omkring Ukraine venter på arbejdskraften,” siger Vadim Pristayko, der er viceminister for European and Euro-Atlantic Integration ifølge censor.net

Ifølge viceministeren er der forhandlinger i gang, hvor det blandt andet er planen, at der skal sendes 802 arbejdere til Østrig til 44 virksomheder. Tidligere har den ukrainske premierminister Denys Shmygal været ude og sige, at Ukraine har tænkt sig at holde på arbejdskraften, fordi Ukraine er fuld af arbejde”, som han udtrykte det.

Ukraine har brug for pengene

Det er usikkert, hvad der lige præcis har fået regeringen til at skifte mening, men der har været internationalt pres for at finde en løsning. Det er muligt, at de ukrainske politikere har set den store returnering af ukrainere fra udlandet, som kom på grund af karantænen og bekymringer om coronavirussen, som en mulighed for at øge arbejdsudbuddet i landet. 

Da Ukrainenu talte med Dansk Industri i februar gav organisationen udtryk for, at selv om Ukraine er attraktiv på mange måder, så er der en bekymring for, om landet fremadrettet kan levere højt kvalificeret arbejdskraft i den rette mængde. De mange ukrainere, der ellers arbejder i udlandet, kunne derfor være en mulig løsning på det problem. 

“Ukrainerne protesterer allerede mod restriktionerne på arbejde i udlandet, og premierminister Denys Shmyhal har ikke hjulpet ham selv med sine tvivlsomme udsagn såsom at ‘Ukraine er fuld af arbejde’ for de arbejdere, der returnerer med ‘meget behagelige’ små forretningsningslån. (denne sag, red.) har allerede været pinlig for regeringen,” siger den politiske analytiker Zenon Zawada hos investeringsbanken Concorde Capital ifølge Ukraine Business News.

Ifølge Ukraine Business News ventes det, at de ukrainske sæsonarbejdere vil få lov til at indgå tre måneders kontrakter. Mediet skriver også, at Ukraine har brug for, at de mange sæsonarbejdere kommer i gang igen, da de hvert år sender 13 milliarder dollar – omkring 88 milliarder kroner – hjem til Ukraine. I år ventes det tal at falde med 20 procent, og det vil ramme den ukrainske økonomi hårdt. 

Ukraine åbner snart op

Ukrainenu har tidligere skrevet om de tiltagende økonomiske kvaler i Ukraine, hvor flere virksomheder har været nødt til at dreje nøglen om. Der har været spekulationer omkring, hvor længe regeringen kan opretholde karantænen, hvis Ukrainerne ikke kan få brød på bordet, og i sidste uge så Ukraine også de første demonstrationer. Det fik de ukrainske politikere til først at åbne op for madmarkederne, men det stopper ikke her. 

Ifølge Ukraine Business News har den ukrainske sundhedsminister Maksym Stepanov lovet, at der fra den 11. maj kommer nogle yderligere lempelser af karantænen. Der er blandt andet tale om, at landets forretninger og frisører igen kan slå dørene op. Tidligere har politikerne ellers været ude og afvise, at der kommer lempelser, før smitte-tallet stabiliserer sig. I øjeblikket er det ikke tilfældet, da der hver dag kommer flere til end der helbredes. Der ventes også at være et stort mørketal i Ukraine, da der kun testes lidt.

Den ukrainske nationalbank forventer, at Ukraines bruttonationalprodukt vil falde med 11 procent i andet kvartal i år, mens banken forventer, at faldet vil være cirka fem procent for året. Dermed bliver pandemiens “gennemslagskraft… på den ukrainske økonomi relativt kortvarig, men meget kraftig”, lyder det fra banken.